Aktuális híreink

A vállalkozásoknak egy stabilabb fizetőeszköz lenne a kedvezőbb

A vállalkozásoknak egy stabilabb fizetőeszköz lenne a kedvezőbb – mondta a jegybank volt elnöke. Bod Péter Ákos arról is beszélt, hogy a nemzeti bank nem csak kamatemeléssel tudja befolyásolni a forint árfolyamot, hanem vannak erre más eszközei is.

Egyelőre stabilizálódott a forint árfolyamat, ezért nem lépett az ügyben az MNB. A nemzeti bank és a magyar állam egyébként százmilliárdokat profitál a forint gyengüléséből, de vesztesei is vannak a folyamatnak – mondta Vértes András, a GKI elnöke. Bod Péter Ákos arról beszélt, a vállalkozások számára a stabil fizetőeszköz lenne a kedvező, az MBN pedig nem csak kamatemeléssel tudja befolyásolni a forint árfolyamát.
Nem meglepetés, hogy a jegybank nem lépett a forint gyengülése miatt, mert a magyar fizetőeszköz árfolyama egyelőre megállapodott. Hozzátette, miután a forint/euró váltás fölment 320, majd 330 fölötti értékre is, azzal fenyegetett, hogy a folyamat felgyorsul. Ebben az esetben a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) valamit tennie kellett volna, mostanra azonban az árfolyam „kicsit stabilizálódott” – mondta a Klubrádióban Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.
Az elemzőcég vezetője megjegyezte, természetesen igaz, hogy az MNB-nek nincs árfolyamcélja, és a kormány nem szólhat bele a folyamatba, de észre kell venni, hogy a gyenge forint számos ponton előnyös az államnak és a jegybanknak is. Mindkettő pluszpénzhez juthat, az állam a bejövő uniós támogatásokat jóval magasabb forintárfolyamon számolhatja, amivel százmilliárdokat nyerhet. Azok tehát, akik euróba fektettek, nyernek, de a másik oldalon azok, akiknek forintjuk van, de kifizetéseikkor euróban vagy épp dollárban kell elszámolniuk, természetesen veszítenek – mondta Vértes András a Klubrádiónak. a teljes interjú meghallgatható a 
http://www.klubradio.hu/cikk.php?id=16&cid=215480

oldalon.
X