Aktuális híreink

Áder: az innovációs házépítő verseny ötleteit hasznosítani kell

Az építész szakma és a bankok számára is feladat, hogy a Solar Decathlon Europe 2019 ötleteit felhasználja - mondta Áder János köztársasági elnök újságíróknak azt követően, hogy szerdán megtekintette a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő verseny mintaházait Szentendrén.
Áder János köztársasági elnök (b2), Jenei Dávid projektvezetője (b), Gyutai Csaba, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója (b4), Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője (b5) az első helyezett francia Habiter2030 csapat mintaházában a Solar Decathlon Europe 2019 elnevezésű nemzetközi egyetemi építőverseny mintaház parkjában, Szentendrén 2019. szeptember 11-én. A versenyen induló 10 csapatnak 14 nap alatt az elérhető megújuló technológiák és rendszerek felhasználásával egyedi, innovatív és energiahatékony mintaházakat kellett létrehozni. MTI/Bruzák Noémi
 Az államfő kifejtette: az építész szakma feladata lesz, hogy ezeket az ötleteket már szélesebb piaci alkalmazást lehetővé téve tegye magáévá. Lehetőség és felelősség a bankoknak is - folytatta Áder János -, miképpen tudnak olyan ösztönző pénzügyi konstrukciót kialakítani, amelynek segítségével akár családi házakat, akár panellakásokat fel lehet újítani.
    Azt mondta: a Solar Decathlon olyan kérdésekre kereste a választ, amelyek az egész világot foglalkoztatják.
    Emlékeztetett arra, hogy a napokban, a nyíregyházi közgazdász vándorgyűlésen tartott előadásában a 2050-es klímasemleges cél elérésének pontjai között szerepelt: az épületek energiahatékonyságát legalább 30 százalékkal kell javítani. A mintaparkban bemutatott innovációk keresik a megoldást az épületek energiafelhasználásnak csökkentésére, a környezetbarát anyagok felhasználásnak lehetőségére régi épületek felújításánál, illetve azt, hogyan lehet az építés során keletkező hulladék mennyiségét csökkenteni - mondta.
    Megjegyezte: a magyar versenyzők is jó ötletekkel szolgáltak ezen kérdések megoldására.
    Áder János gratulált a szervezőknek, és emlékeztetett, hogy Magyarország a régióban elsőként rendezte meg a nemzetközi egyetemi innovációs házépítő versenyt - mint mondta - eredményesen és színvonalasan.
    A köztársasági elnök mások mellett Gyutai Csaba, a versenynek otthont adó ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatója, Buday-Malik Adrienn fejlesztési igazgató, valamint Verseghi-Nagy Miklós Zoltán (Fidesz-KDNP) szentendrei polgármester társaságában nézte meg a győztes francia épületet, a második helyezett holland házat, valamint a miskolci, a pécsi és egy algériai egyetem együttműködésében megvalósult épületet Jenei Dávid projektvezető kalauzolásával.
    A versenyt július 13. és 28. között tartották, az érdeklődők még szeptember 29-ig tekinthetik meg a mintaházakat.
    A felépített, itt maradó házakból - amelyeket továbbiakkal egészítenek ki - mintaházbemutató látogatóközpont jön létre jövőre az ÉMI Tudományos és Technológiai Ipari Parkban.
Forrás:MTI