EU információk

Az UEAPME tevékenysége – Heti összefoglaló 98. szám, 2010. május 7.

Az UEAPME tevékenysége – Heti összefoglaló 98. szám, 2010. május 7.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), mint az UEAPME magyar tagszervezete minden héten lefordítja, összegzi és továbbítja tagjainak az Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UEAPME) tevékenységéről készült heti össszefoglalókat.

 

A kkv-k üdvözlik a pénzügyi forrásokhoz való hozzáférésről szóló új EU szintű párbeszédet

 

Georg Toifl UEAPME elnök felszólalt a „Kkv Finanszírozási Fórum”-on melynek az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani volt a házigazdája. Hangsúlyozta, hogy a kkv-k magasabb hitelköltségekkel kénytelenek szembenézni, mint a válság előtt, de nem lenne helyes hitelválságról beszélni. A bankok nem szívesen finanszíroznak vállalkozás indítást, vagy innovációs tevékenységet, folytatta, és ez késleltetheti Európa talpraállását gazdasági szempontból, mert továbbra is kétséges, hogy ki fogja finanszírozni a fellendülést. Sok minden függ majd az új tőkekövetelményektől is, melyeket úgy kell majd felülvizsgálni, hogy ne sérüljön a kkv-k finanszírozása, amit úgy lehet elérni, hogy a kockázatosabb pénzügyi termékekre kell koncentrálni és el kell kerülni a szektorsemleges egyenmegoldásokat az intézkedéseknél. A bankoknak fel kellene hagyniuk az új szabályokkal szembeni ellenállásal, mondta Toifl úr. A találkozón Tajani alelnök bejelentett egy új magasszintű párbeszédet, minden kkv finanszírozásban érintett érdekelt fél bevonásával és ígéretet tett a „Kkv teszt” alkalmazására minden törvénykezés alkalmával, beleértve a bankok új tőkekövetelményeit is. Toifl elnök örömmel fogadta mindkét bejelentést.

 

Erősíteni kell az együttműködést a gazdaság és az egyetemek között

 

Andrea Benassi UEAPME főtitkár felszólalt a „Gazdaság – Egyetem Fórum”-on, melyet az Európai Bizottság rendezett Brüsszelben. A regionális szint a legmegfelelőbb a gazdaság, az egyetemek és a kkv-k közötti együttműködésből fakadó feladatok elvégzésére, de ehhez pénzügyi támogatás és erős kézműves és kkv szervezetek szükségesek, hogy csatlakozási felületet biztosítsanak a három fél között, mondta Benassi úr. Kiemelte a központi szerepet, amelyet az egyetemeknek és a régióknak kell majd betölteniük a kkv-kkal való együttműködésben, egy jobb tudás-átadáshoz és innovációhoz a regionális fejlesztés érdekében.  Azonban, az azonnali feladat az együttműködés erősítése annak érdekében, hogy az EU gazdaságát kihúzzuk a válságból. Hangsúlyozta az állandó párbeszéd, a fenntartható partnerségek és a hivatalos paktumok szükségességét a három fél között.

 

A kkv-k ellenzik a kötelező eredetmegjelölést az élelmiszereken

 

Az UEAPME Élelmiszer Fórum nyilvánosságra hozta állásfoglalását a származási ország címkézésen való megjelölésével kapcsolatban, kifejtve érveit az ellen a terv ellen, hogy azt kötelezővé tegyék és amely tervet az Európai Parlament jelenleg is tárgyal. Az UEAPME szakértői szerint elegendő a jelenlegi szabályozás, amely előírja, hogy az eredetmegjelölés önkéntes, hacsak a termék nevében vagy reklámjában nincsen utalás arra, hogy az egy meghatározott helyről származik. A kötelező eredetmegjelölés kikötése komoly nehézségeket okozna azoknak a gyártóknak, akik több helyről szerzik be az alapanyagaikat, hangsúlyozta az UEAPME. Azon túl, hogy kényelmetlen, egy ilyen követelmény költségnövelő tényező lenne és nem javítaná a fogyasztói biztonságot, folytatta az UEAPME, arra bíztatva az Európai Parlamenti képviselőket, hogy vessék el azokat a módosítási javaslatokat, amelyek a kiszerelt és a csomagolatlan élelmiszerek kötelező eredetmegjelölő címkézését célozzák.

 

Új projekt indul a rádiófrekvenciás azonosítók (RFID) kkv-k közötti elterjesztéséért

 

Az UEAPME nemrég elindított egy projektet, hogy segítse az európai kkv-kat a rádiófrekvenciás azonosító technológia (RFID) lehetséges előnyeinek megértésében és kihasználásában. Ez a technológia valós idejű adatgyűjtést tesz lehetővé fizikai vagy vizuális kontaktus nélkül. Az “RFID-ROI-SME” projekt  nyolc pilóta projektet valósít meg hat európai országban, több ágazatban. Az Európai Bizottság Információs és Telekommunikációs Technológiai támogató programjának finanszírozásával megvalósuló kétéves projekt célja, hogy gyorsítsa az RFID technológia kkv-k általi elfogadását, miközben üzleti lehetőségeket teremt az innovatív RFID megoldásokat nyújtó vállalkozásoknak az EU-ban. A cél az, hogy bemutassák az RFID által nyújtott kézzel fogható előnyöket, több különböző ágazatban és üzleti környezetben. Ezeket az előnyöket azután bemutatják a kkv-k szélesebb közönségének esettanulmányok, legjobb gyakorlatok és tervek formájában.

 

Lezárult a növekvő kkv-k képzéséről szóló projekt

 

Helsinkiben volt a zárókonferenciája annak az EU által támogatott projektnek, amelynek célja a fiatal kkv-knak, azok harmadik és ötödik éve közötti kritikus időszakban való támogatása volt. Az “SME-Trainet” (Kkv-képző hálózat) projektet az Európai Bizottság “Leonardo Da Vinci” programja finanszírozta és partnerként, több tagjával egyetemben az UEAPME is részt vett benne. A projekt a stratégiai tervezésre, nemzetközi együttműködésre és támogatásszerzésre való képzésekre koncentrált. 10 országban folytak kutatások, hogy azonosítsák a létező legjobb gyakorlatokat és a kkv-k rendelkezésére álló képzési lehetőségeket, melyeket aztán egy nyilvánosan hozzáférhető gyűjteménybe foglaltak. Ludger Fischer UEAPME tanácsadó részt vett a zárókonferencián és felszólalt egy kerekasztal beszélgetésen, bemutatva az UEAPME-t és annak tevékenységét a résztvevőknek.

 

Európai hálózat vitatta meg a minőségbiztosítást a szakképzésben

 

Madridban, április 29-én és 30-án került sor az Európai Bizottság és a Spanyol Elnökség vezetésével az Európai Minőségbiztosítás a Szakképzésben hálózat (EQAVET) első Éves Fórumára. A fórumon az UEAPME-t Helen Hoffmann szociálpolitikai tanácsadó képviselte. Az európai munkaadók csak nemrégiben jelölték Christina Linderholmot a svéd UEAPME tagszervezet Företagarna-tól az EQAVET Irányító Bizottságába, mint az UEAPME képviselőjét. A hálózat célja az, hogy támogassa a Tagállamokat az Európai Szakképzési Minőségbiztosítási Referencia Keretrendszer (EQARF) megvalósításában. Hatékony koordináció szükséges az olyan európai szintű eszközökhöz, mint Európai Képzési Keretrendszer (EKKR) és az Európai Szakoktatási és Szakképzési Kreditrendszer (ECVET), azok teljes mértékű megvalósulása érdekében.

Andrea Benassi napirendjéből: négy esemény Brüsszelben

 

Május 5.: A Főtitkár felszólalt a második „Gazdaság – Egyetem Fórum”-on, amelyet az Európai Bizottság rendezett Brüsszelben (lásd fent).

Május 5.: Ugyanaznap az UEAPME apparátus tagjaiból álló delegáció, Benassi úr vezetésével találkozott John Dall-al az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi biztosával.

Május 6.: Benassi úr részt vett a „Kkv Finanszírozási Fórum”-on, melynek címe „Hogyan jöjjünk ki a recesszióból és érjünk el értelmes növekedést” volt és amelyet az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani rendezett (lásd fent).

Május 7.: Brüsszelben Benassi úr felszólalt az UEAPME tag Fogtechnikusok Európai és Nemzetközi Szövetségének (FEPPD) Közgyűlésén.

 

Összeállította: IPOSZ Nemzetközi és Oktatási Igazgatóság