Aktuális híreink

Ismét termel az orosházi öblösüveggyár

Ismét termel az orosházi öblösüveggyár
Az orosházi öblösüveggyárban elkészült az új kemence, így újra indult a termelés 145 nap után. Simonka György, a térség fideszes országgyűlési képviselője (b), Renato Freschi, az O-I Manufacturing Magyarország Üvegipari Kft. ügyvezetője (k) és Bojtor István (Fidesz-KDNP) alpolgármester átvágja a nemzeti színű szalagot az üvegipari cég újjáépített kemencéjének avatóünnepségén Orosházán 2018. július 10-én. A 20 millió eurós beruházás eredményeképp újra indult a termelés a gyárban. Az 1995 óta amerikai érdekeltségű vállalkozásnál folyamatosan üzemel a kemence, így azt 12-15 évente fel kell újítani. MTI Fotó: Rosta Tibor
Renato Freschi elmondta: a 20 millió eurós beruházásra azért volt szükség, mert az 1995 óta amerikai érdekeltségű vállalkozásnál folyamatosan üzemel a kemence, így azt 12-15 évente fel kell újítani.
    Beszámolt arról is, hogy a beruházást saját forrásból valósították meg, de a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő pályázatán 12 éves  adócsökkentést nyertek 25 új munkahely teremtéséért. Jelenleg 225 foglalkoztatottja van a cégnek.
    Az üzem évente átlagosan 114 ezer tonna alapanyagot dolgoz fel, csaknem 300 millió darab befőttesüveget és különböző üvegpalackot készít. Az orosházi gyár termelésének felét hazai, másik felét külpiacokon értékesítik, például Olaszországban, Németországban, Franciaországban és Törökországban - mondta az ügyvezető.
    Az új kemence beállításával lényegesen csökkentik a környezetterhelést, az energiafelhasználását, de fokozott figyelmet fordítottak a munkabiztonsági körülmények javítására is - tette hozzá.
    Az ügyvezető igazgató közölte, hogy 2016-ban és a 2017-ben is mintegy  200 millió forint volt a gyár adózás előtti eredménye, s az idei évre 170 millió forintot terveznek. A csökkenés oka a több hónapos leállás.
    Az üveggyár 2016-os és 2017-es árbevétele meghaladta a 7,3 milliárd forintot, 2018-ra pedig 5,5 milliárd forintot terveznek.
    Az amerikai O-I társaság a világ egyik vezető csomagolóüveg-gyártó vállalata, 23 országban 78 gyára van. Európai központjuk Svájcban található, a kontinensen 34 gyáruk működik. A cégcsoport 2017-es árbevétele elérte a 7 milliárd amerikai dollárt.
Forrás:MTI