Aktuális híreink

Kis- és közepes vállalkozások fejlesztéséről a Parlamentben

Kis- és közepes vállalkozások fejlesztéséről a Parlamentben
Elégtelennek ítélték ellenzéki vezérszónokok a hazai kis- és közepes vállalkozások fejlesztéséhez kapcsolódó törvénymódosításokat.
Fotó: Juhász Melinda
LMP: nem egy bizottság tudja megoldani a kkv-k problémáját

    Csárdi Antal (LMP) szerint a javaslatnál jóval hatékonyabb eszközökre lenne szükség a hazai kis- és közepes vállalkozásoknak. Rámutatott: a kkv-k versenyhátrányban vannak a multikkal szemben, és ha ez nem változik, az befolyásolhatja alkalmazottaik fizetőképességét. Emlékeztetett: a versenyszférában a munkavállalók négyötödét ezek a cégek foglalkoztatják.
    Ezen cégek nem tudnak hozzájutni a fejlődésüket segítő pályázatokhoz - közölte. Rendszerszintű problémakezelést sürgetett, mert azokat szerinte egy bizottság nem tudja megoldani. Bírálta, hogy egy multinacionális vállalkozás lényegesen több forrást kap például egy munkahely létrehozására, mint egy kis cég, holott ezen vállalkozások szerepe a hátrányosabb helyzetű területeken még nagyobb - hangsúlyozta.
    Megoldást kell találni arra, hogy a versenyképességen keresztül ne kényszerüljenek a fekete- vagy szürkegazdaságba a mikrovállalkozások - hangsúlyozta. A szakemberhiányt is a problémák közé sorolt, amelyet szerinte az oktatás elégtelensége okoz. A duális szakképzés átalakítását is sürgette.
    A közbeszerzések átalakítását is fontosnak tartotta: kettőben kell korlátozni az alvállalkozói szintek számát - mondta, de a társasági adó progresszívvá tételéről is szólt. Utóbbit azzal indokolta: egy kisvállalkozás a bevétele sokkal nagyobb részét fordítja társasági adóra.
    A kamarai tagdíjért semmit nem ad cserébe a kamara, sem támogatást, sem képzést, sem más segítséget - hangsúlyozta -, a befizetés szerinte csupán egy jól körülírható érdekcsoport kifizetéséről szól. Csárdi Antal az innovatív társaságoknak is nagyobb segítséget szorgalmazott.

    Párbeszéd: a tisztességes cégek nem újabb testületeket akarnak látni

    Tordai Bence (Párbeszéd) azt a kérdést tette fel a kormányoldal politikusainak: találkoztak-e mostanában tisztességes vállalkozókkal, nem olyanokkal, akik a kormánypártok körül "sertepertélnek". Szerinte a tisztességes cégek nem újabb testületeket akarnak látni. Négy dologra van szükségük: fizetőképes keresletre, képzett munkavállalókra, jogbiztonságra és igazságos közteherviselési és támogatási rendszerre.  
    Ennek biztosításához növelni kell a jövedelmeket. Ehhez szerinte be kell vezetni az alapjövedelmet, és a minimálbért is nettó 150 ezer forintra kell növelni, alacsony adó- és járulékterhekkel.
    Szerinte a kormányoldal "egy bukott csempekereskedő" tanácsai alapján veri szét a szakképzést. A közteherviselésről azt mondta: a kormányoldal az óriáscégeket kedvezményezi, az adócsökkentés kizárólag náluk csapódott le, ami versenyhátrányba hozza a kisvállalkozásokat.
    A jogbiztonsággal kapcsolatban kijelentette: ma a kkv-k növekedését az gátolja, hogy a túl sikeres cégeket "Fidesz-közeli maffiózók" veszik el, "pofátlanul alacsony vételi ajánlattal".