Aktuális híreink

Nagyon fontos felkarolni az egyetemet elhagyó fiatalokat

Nagyon fontos felkarolni az egyetemet elhagyó fiatalokat
Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke interjú keretében az Európai Unió Erasmus+ nemzetközi projekről elmondta: a fel kell karolni az egyetemi tanulmányaikat félbehagyó fiatalokat, mert ők a jövő nemzedéke.
A projektről szólva elmondta, hogy 2016-ban kezdődött és idén ősszel ér véget, a projekt vezető pedig az Észak-Rajna-Vesztfáliai Kézműves Kamarai Szövetség, az egyik legfontosabb nemzetközi partnerük. "A nemzetközi tapasztalatok szerint az egyetemet elkezdők 25-30 százaléka nem fejezik be a tanulmányaikat, és a hazai piacon senki nem kíséri figyelemmel ezeket a fiatalokat." Szavai szerint ezek a fiatalok már rendelkeznek alap kompetenciákkal, melyeknek köszönhetően képesek tovább tanulni, vagy jól képzett szakemberek, vállalkozók vállhatnak belőlük.

 
Németh László hangsúlyozta: ők lehetnek a megoldás a szakember hiányra. Hozzátette, hogy a vállalkozások segíthetnek is nekik, hogy folytassák a tanulmányaikat. A szövetség keresi a lehetőségeket, hogy hogyan tudja felvenni a kapcsolatot ezekkel a fiatalokkal, mivel "nagyon fontos, hogy felkaroljuk őket, (...) nem szeretnénk, ha képzettség nélküli mosogatóként dolgozzanak külföldön". A nemzetközi együttműködésről szólva elmondta: közösen próbálnak megoldást találni, bár a kamarai szövetség már előre haladottabb, mivel már tanácsadást is biztosítanak a fiataloknak. Elindítottak már egy nemzetközi Facebook oldalt is, ahol a fiatalok tájékozódni tudnak a lehetőségeikről./T.D.