Aktuális híreink

Németh László- Párbeszéd a gazdaságról

Aki lemaradt pénteken az MR1-Kossuth rádió
Párbeszéd a gazdaságról című műsorról, ahol László Németh, az IPOSZ elnöke, az alábbi linken vissza lehet hallgatni a műsort:
https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/…

Műsorvezető: Szentgáli Edit
IPOSZ_20190529_1714_DSC_8029

A fogyasztói társadalmat elárasztották az óriás cégek által nagy tömegben, de rövid élettartammal készülő termékek. Változó világunkban a kisipari szakma egy része eltűnik, pedig nem feltétlen kellene, hogy így legyen. Az IPOSZ nemrég tartotta legfőbb fórumát, a közgyűlést, ahol aktuális feladatokról is szó volt. Az IPOSZ az ipartestületeket képviseli, egy alulról építkező szervezet. Az IPOSZ-nak 176 ipartestület a tagja, közel 30 000 főnyi tagsággal rendelkezik, ezek azok az iparosok, akik közel 200 szakmában képviseltetik magukat. A szervezet a mikro- és kisvállalkozások, családi vállalkozásokat érdekeit képviselik.
A digitalizációval megjelentek azok a szakmák, mint például a számítógéppel kapcsolatos szerelések, javítások. Az autószerelésben ma már fődarab-cserékkel, és szintén a számítógépek segítségével javítják a autókat. De vannak olyan szakmák, amelyek nem fognak kihalni. Régen az aluljárókban voltak gombkötők öngyújtósok, egy-két cipész is dolgozik még, akik küzdenek azzal, hogy egy kaptafa készítő van az országban. Ezek a cipészek komplett cipőket készítenek. A cipőjavító szakma újra éli reneszánszát, kisebb városokban megjelentek már. A vállalkozások nagy része alakult a rendszerváltás idején, ők lassan már leteszik a lantot, de nem látni az utánpótlást. Nagy hangsúlyt kell fektetni a szakmunkások kinevelésére, valamint arra, hogy rábírják őket arra, hogy a szolgáltató szektorban dolgozzanak. A fiatalok inkább a divatszakmákban vállalkoznak, mint pl. fodrász, cukrász, szépségipar, de a hagyományos mesteremberek, mint festő, bádogos, kőműves nem nagyon van utánpótlás. Németh László, az IPOSZ elnöke úgy látja, hogy a javító-szerelő szolgáltatás területén még kell a régi szakik tudása. Sok szakmánál azt látni, hogy hónapokat kell várni egy-egy szakemberre. Azok a vállalkozások tudják jól kiszolgálni a lakosságot, akik korábbi szakembereket vettek fel és neveltek ki maguk mellett. Azt is látni, tapasztalni, hogy egy fiatalt 3-4 évig tart a szakmára megtanítani. Elindult egy folyamat a szakmunkásképzés terén, melyről az IPOSZ is folyamatosan egyeztet, szeretnék, ha erősödne a mestervizsgaképzés, Német László álláspontja vissza kell állítani a korábban megvolt mesteri tekintélyt. Készülőben van egy stratégiai terv, ami a kisvállalkozásokkal foglalkozik.
nl
A személyes vállalkozói mentorprogram keretében a SEED Alapítvány keres mentorokat, illetve arra érdemes cégeket, legalább 200 mikro- és kisvállalkozást, akiket támogatni lehet. Az IPOSZ a SEED Alapítvány egyik alapítója. A program egyik része a fiatalok mentorálása a vállalkozóvá váláshoz, a másik pedig a hölgyek bevonása, hogy minél többen vállalkozzanak, illetve a generációváltás segítése. (Németh László elnök (IPOSZ), Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Nagy Ádám helyettes államtitkár (Innovációs és Technológiai Minisztérium), Lukács Zsuzsanna igazgató (SEED Alapítvány)