Aktuális híreink

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Magyar Kézművességért Alapítvány az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve MAGYAR KÉZMűVESSÉG 2010 és KÉZMűVESSÉG AZ EGYHÁZMűVÉSZETBEN címmel kettős, nyílt pályázatot hirdet.
A pályázat válogatott anyaga részben Pécsett, a Dómmúzeumban (2010. július 9-31. között), részben Budapesten, a Vajdahunyadvárban, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban (2010. július 25. és augusztus 27. között) kerül bemutatásra.

A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók – kézművesek, tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek – egyaránt részt vehetnek: maximum 3 olyan alkotással, amelyek természetes alapanyagok felhasználásával, kézműves technikával készültek.(A funkcionálisan összetartozó tárgyegyüttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít.)

A pályázat első részére napjaink kézművességének legújabb, legszebb népművészeti és iparművészeti alkotásait lehet beadni: egy-egy tájegység motívumkincsét, forma- és színvilágát hűen tükröző, vagy a hagyományokra épülő, de napjaink igényeinek is megfelelő, illetve egyéni tervezésű tárgyakat: az otthon, a lakás, a konyha, az ebédlő berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközöket, dísztárgyakat; az öltözködés-kultúra elemeit (viseleteket, kiegészítőket, ékszereket); hangszereket, játékokat, fegyvereket stb.; továbbá ritka, vagy kihalófélben lévő mesterségek, kézműves szakmák tárgyait is.

A pályázat második részére az egyházi díszítőművészet elemeit képező (5 évnél nem régebben készült) alkotásokat: egyházi textíliákat, liturgikus tárgyakat, faragásokat, szobrokat, kisplasztikákat, ikonokat, jelképeket, kellékeket (pl. kehely, csengő, gyertya, gyertyatartó, plakett stb.), míves kidolgozású imakönyveket és a templomok díszítését szolgáló, vagy a vallásgyakorláshoz használt más tárgyakat, alkotásokat várunk.

Nevezési határidő:
2010. június 10. (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére).

Az anyaggyűjtés időpontja:
2010. június 19-20-21. 10-16 óra között.

Az anyaggyűjtés helyszíne:
Liszt Ferenc Általános Iskola (Bp., XIV. ker. Városliget, Hermina út 23.)

A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra!
Válogatásukat és minősítésüket a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus valamint a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya erre az alkalomra felkért szakértőiből álló zsűri végzi.

Elismerés, díjazás:
A kiállításra bekerülő pályázók az ünnepélyes megnyitó során oklevelet kapnak,a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át.

Ezúttal is tervezzük, hogy a kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű albumot készítünk, amelyben a kiállításra bekerült minden alkotó 1-1 munkája szerepelni fog!


A pályázati felhívás teljes szövege az Alapítvány honlapján olvasható: www.amka.eoldal.hu

További információ Gergely Imrétől kapható.
Postacím: Gergely Imre, IPOSZ, AMKA 1392 Budapest, 62., Pf.: 289.
Tel: 354-3146; 30/394-6010; e-mail: amka@chello.hu