Aktuális híreink

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 27. Betlehemi jászol-kiállításon való részvételre

2020. december közepétől 2021. január 08-áig ezúttal is két helyszínen: Budapesten a Duna Palotában és Veszprémben a SZALÉZIÁNUM Érseki és Turisztikai Központban lesz látható a Betlehemi Jászol-kiállítás anyaga.
A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) – az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, a Ciszterci Egyházközösséggel és a SZALÉZIÁNUM-mal együttműködve – tárgyalkotók számára hirdet nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egyaránt jelentkezhetnek. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült legfeljebb 3 alkotással lehet, amelyek „Betlehemet” jelenítenek meg, a jelenet szereplőit ábrázolják; a Betlehemezés népszokásait örökítik meg; vagy az „Adventi- Karácsonyi Ünnepkörhöz” kapcsolódnak (pl. kézműves karácsonyfadíszek, ünnepi terítékek, „Szent Családot” ábrázoló medálok, gyermekeknek készített karácsonyi ajándéktárgyak, stb.) A bibliai értelemben jelentéshordozó, a mának szóló betlehemi üzenetet megfogalmazó olyan alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél az alkotó- vagy alkotóközösség a „ma emberének” szóló „Karácsonyi Titkot” megjeleníti az érdeklődő közönség előtt.A SZALÉZIÁNUM-ban megrendezett kiállításra kizárólag a Bibliai betlehemi üzenetet megfogalmazó és azt hirdető alkotásokat várunk, amelyek között olyanok is lehetnek, amelyek korábban a budapesti Betlehemi jászol-kiállításokon már szerepeltek (de a veszprémin nem).

Pályázati határidők és feltételek Regisztrációs határidő: 2020.november 11. Az erre szolgáló internetes felület elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontban. Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.

Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és nevezési díj befizetésére): 2020.november 14. 

  • Nevezési lap megküldése A honlapunkról letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailben: Word-formátumban az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben az elektronikus formában nem megoldható, postán (IPOSZ, AMKA, Gál Anna, 1087 Budapest, Luther u. 4-6. címre) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni. Nem szerkeszthető pdf-ben vagy képformátumban (.jpg, .bmp, stb.) küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni! 
  • Nevezési díj befizetése A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig az AMKA OTP-nél vezetett 11705008-20136209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban kérjük befizetni vagy átutalni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!) A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát függetlenül a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.

Nevezési díj: 
  • egyéni jelentkezőknek: 4.500 Ft

  • az AMKA támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak: 3.500 Ft

  • alkotóközösségeknek (közös pályamunkák esetében): 6.000 Ft


Az alkotások beadásának időpontjai: 2020.november 17. (kedd) és 18. (szerda) 10-16 óráig. A beadás helyszíne: Duna Palota, 1051 Budapest, Zrínyi u. 5. (FIGYELEM! Duna Palota elé gépkocsival reggel 10:00 óráig lehet behajtani)
 
A pályázatra beadott alkotások válogatása: Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A bírálóbizottság döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerülő alkotók/alkotóközösségek nevét közzétesszük a www.amka.hu weboldalon.

Elismerés, díjazás: A kiállításra bekerülő alkotók a december 16-ára (szerdára) tervezett budapesti hivatalos ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a bírálóbizottság által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át. A nyári kiállítás eredményhirdetése ugyanitt történik. Alkotások visszaadása a budapesti kiállítás helyszínén történik: 2021. január 09-én (szombaton) és 10-én (vasárnap) 10 -16 óráig. Az AMKA által szervezett idei két kiállítás anyagát az idén először összevont színes fotóalbumban örökítjük meg, amit a hivatalos ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számító Betlehemi képeskönyvben minden nyári és betlehemi kiállító 1-1 alkotásának 1 tárgyfotója szerepelni fog. A tájékoztatás az AMKA honlapjára (www.amka.hu) és a Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre fognak kerülni, ill. Gál Annától kaphatóak (tel: 06-20/570-7085, e-mail: amka@amka.hu)