EU információk

A késedelmes fizetések elleni új szabályok

A késedelmes fizetések elleni új szabályok

A KKV-k üdvözlik az Európai Parlament szavazásának eredményét

Az UEAPME, a Kézművesek, Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége üdvözölte az Európai Parlamentben a késedelmes fizetések szabályozásának felülvizsgálatáról tartott szavazás eredményét. Az Európai Parlamenti képviselők elfogadtak egy irányelvet, mely a közintézmények és a vállalkozások, valamint a vállalkozás-vállalkozás közti tranzakciókat egyaránt szabályozza, meghatározva egy maximum 30 napos fizetési időkeretet. Ez rendkívül hasznos lesz az európai KKV-k számára, amennyiben sikerül teljes mértékben érvényt szerezni az új szabályozásnak, hangsúlyozza az  UEAPME, melynek főtitkára, Andrea Benassi a következőket mondta:

“Meg kell dicsérni valamennyi európai parlamenti képviselőt, különösen a téma rapportörjét, Weiler asszonyt, hogy keresztül vitték ezt a szigorú szabályrendszert a késedelmes fizetéseket illetően, valamennyi késedelmesen fizető vonatkozásában. Mindent figyelembe véve a most elfogadott szöveg a létező legjobb kompromisszum, bár már nagyon régóta esedékes volt elfogadása. Az új szabályokat most gyorsan életbe kell léptetni és azoknak teljes mértékben érvényt kell szerezni. Az európai parlamenti képviselők elkötelezték magukat amellett, hogy nagyon oda fognak figyelni a megvalósításra – természetesen mi is ezt tesszük majd. Reméljük, hogy az új szabályok alkalmazása véget vet a késedelmes fizetések pestisének, mely jelenleg minden negyedik vállalkozás csődjének közvetlen okozója Európában.”

“A közintézmények már-már rutinszerűen később fizetnek, mint kellene, teszik ezt a kisvállalkozások kárára. Átlagban az állami szektor a legrosszabb fizető ma Európában. Jelen pillanatban, mikor mindenki a gazdaság ösztönzésről beszél és amikor a vállalkozások megmaradásukért küszködnek, a kormányzatok már azzal is euro milliárdokat juttathatnának országaik gazdasági életébe, ha egész egyszerűen időben kifizetnék a nekik dolgozó, szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat. A tagállamok két évvel ezelőtt mikor elfogadták Európa gazdasági fellendítési tervét, papíron egyetértettek azzal, hogy prioritásként kezelik a késedelmes fizetést. A mostani szavazást követően egyetlen közintézmény sem késlekedhet tovább.”

“A B2B, azaz a vállalkozások közti kapcsolatok szintén sokkal jobban szabályozottak lesznek a mai szavazást követően, mely szabályozás egy ésszerű egyensúlyt teremt egyrészről a szerződési szabadság, valamint másrészről az időben történő kifizetés között. Az irányelvben meghatározottnál hosszabb fizetési határidők csak akkor lesznek lehetségesek, ha azokról a két fél megállapodott, és ha a megállapodás nem „durván tisztességtelen”. Ez rendkívül fontos a kisebb vállalkozások számára, melyeknek általában többel tartoznak, mint amennyivel ők tartoznak mások irányába. A jó fizetőknek nincs mitől félniük, legyen szó akár nagy-, akár kisvállalatról. Ugyanakkor a rossz fizetők be kell, hogy fejezzék beszállítóik tönkretételét.“

 

 

 

Bővebb információ:

Gerhard Huemer, gazdaságpolitikai és adóügyi igazgató

Tel: 00-32-(0)2 230 7599, e-mail: g.huemer@ueapme.com

Francesco Longu, kommunikációs referens,

Tel: 00-32-(0)496-520-329,  e-mail: pressoffice@ueapme.com