EU információk

A KKV-k üdvözlik azt az EU-s javaslatot, mely meg kívánja védeni a vállalkozások bankszámláit

A KKV-k üdvözlik azt az EU-s javaslatot, mely meg kívánja védeni a vállalkozások bankszámláit

Az UEAPME jónak találja a KKV-kra való kiterjesztést, a jobb és gyorsabb visszafizetést; arra kéri az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy biztosítsanak zöld utat a javaslatnak

„A KKV-k hangja Európában” 

 

Brüsszel

Az UEAPME, a Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége nagy örömmel üdvözli az Európai Bizottságnak a bankbetét garanciákat szabályozó jogszabály változtatására irányuló javaslatát. Az új szabályok szerint a vállalkozások bankszámláit, betétjeit egy bank tönkremenetele, fizetésképtelensége esetén meg kell védeni, garanciát vállalva arra, hogy bankszámlánként 100 000 eurot visszafizetnek nekik 7 napon belül. Az UEAPME korábban már több ízben felhívta a figyelmet arra, hogy a bankbetét garancia rendszereket ki kellene terjeszteni a KKV-kra. A Bizottságnak ez a mostani javaslata helyre tudná állítani a háztartásoknak, valamint a vállalkozásoknak, különösen a kisebb vállalkozásoknak a bankrendszerbe vetett bizalmát. A KKV-kat ugyanolyan súlyos mértékben érintette a válság, mint a lakossági fogyasztókat, de e mostani javaslatot megelőzően bankszámláik nem élvezték a védelemnek azonos szintjét valamennyi tagállamban, hangsúlyozza az UEAPME. Az európai KKV szövetség ezzel egyidőben arra kéri az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy amilyen gyorsan csak lehetséges fogadják el a Bizottság javaslatát.

 

Gerhard Huemer, az UEAPME gazdasági és pénzügyi igazgatója a következőket jegyezte meg:

”Az Európai Bizottság javaslata, hogy kiterjeszti a betét garancia rendszereket a KKV-kra egy üdvözlendő könnyítés egy olyan időszakban, amikor a bankrendszer iránti bizalom nagyon alacsonyan van és a vállalkozások bizonytalanok a gazdasági fellendülés sebességének megítélésében. A kézműveseket, a kis- és középvállalkozásokat ugyanolyan súlyosan érintette a válság, mint a lakossági fogyasztókat, ugyanakkor banki megtakarításaikra csak néhány tagállamban nyújtottak védelmet a banki problémák esetére. Ez a mostani javaslat biztosítani fogja, hogy a KKV-kra is kiterjesztik a védelmet, minden esetben és minden országban. Ez remélhetőleg segíteni fogja, hogy helyreálljon az európai pénzügyi rendszer iránti bizalom. Arra kérjük az Európai Parlamentet és az Európai Tanácsot, hogy amilyen gyorsan csak lehet, biztosítson zöld utat a Bizottság javaslata számára.

 

Bővebb információ:

Gerhard Huemer, gazdasági és pénzügyi igazgató

Tel: 00-32-(0)2 230 7599, e-mail: g.huemer@ueapme.com

Francesco Longu, kommunikációs referens,

Tel: 00-32-(0)496-520-329,  e-mail: pressoffice@ueapme.com