EU információk

A ''Mozgásban az ifjúság'' kezdeményezés nem túl meggyőző, a KKV-k szerint

A ''Mozgásban az ifjúság'' kezdeményezés nem túl meggyőző, a KKV-k szerint

UEAPME Sajtóközlemény

Az UEAPME üdvözli a szakképzés és az ipari tanulók felé irányuló figyelmet, de a munkaerőpiaci vonatkozásoknál pontosításra szólít fel

Brüsszel, 2010. szeptember 15. – UEAPME, a kézműves szakma és a KKV-k munkaadói szervezetében vegyes érzelmeket keltett az Európai Bizottság „Mozgásban az ifjúság” c. közleménye, melynek célja főként az, hogy javítsa a foglalkoztatási kilátásokat és elősegítse a fiatalok tanulási mobilitását. Az UEAPME pozitívumként üdvözölte a Bizottság integrált megközelítésre irányuló erőfeszítését, amely egyaránt lefedi a tanulás és a munka világát. Az UEAPME nagyra értékelte a szakoktatás és –képzés értékelését, valamint a „tanulás a munkahelyen” elképzelést, beleértve az ipari tanulókat és az életen át tartó tanulást. Támogatta a tanulási mobilitás fokozását célzó bejelentett intézkedéseket. Az UEAPME azonban bírálta az általában negatív nyelvezetet, amelyet az új foglalkoztatási formákkal kapcsolatban használtak, és hogy kevés a konkrétum a ma bejelentett fellépésekben, felszólítva a Bizottságot a pontosításra.

Liliane Volozinskis szociális ügyekért és foglalkoztatáspolitikáért felelős igazgató a következő megjegyzéseket tette:

“Európa képtelen lesz elérni saját növekedési céljait a fiatalok teljes hozzájárulása nélkül. A mai közlemény első lépésnek tekinthető. A Bizottság helyesen emelte ki, mennyire szükséges megerősíteni a kapcsolatokat az oktatás és a munkaerőpiacok között. Ezen kívül elismerte a szakoktatás és –képzés erősítésének, valamint az ipari tanulói rendszer fontosságát, illetve hogy csökkenteni kell a korai iskolaelhagyók számát. Ezt elérendő a mai közlemény remélhetőleg ahhoz vezet, hogy jobban megfeleljen egymásnak a munkaerőpiac keresleti és kínálati oldala. Ez alapvető fontosságú a kisvállalkozások számára, amelyek nehezen találják a megfelelő ismeretekkel és szakértelemmel rendelkező munkaerőt, főként a frissen végzett fiatalok között.

“A Bizottság jól elemezte az oktatást és képzést, valamint a vállalkozói szellem és az önfoglalkoztatás támogatásának a szükségességét, ami jó választási lehetőség a fiatalok számára. Ez azonban nem mondható el a foglalkoztatásról és munkaerőpiacokról szóló fejezetről. A határozott időre szóló szerződésekkel kapcsolatos fejezet például kimondottan negatív. A szöveg például figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy atipikus munkaszerződésekre van szükség a munkaerőpiac rugalmassága érdekében.”

“Potenciálisan érdekes új lépéseket hirdettek meg, pl. „Az első EURES munkád” kezdeményezés a külföldi munkavégzésről, a „Mobilitási ponttábla‟ monitorozza a megtett előrelépéseket illetve maximalizálja az Európai Szociális Alap fiatalokat támogató potenciálját, de nem részletezi a gyakorlati végrehajtást. A Bizottságnak tisztáznia kell szándékait és részletesebben szólni arról, hogy mennyire komolyan gondolja az EU 2020 célok végrehajtását és, hogy megváltoztassa az európai fiatalok életét.”