EU információk

Az UEAPME tevékenysége – Heti összefoglaló 113. szám 2010. október 15.

Az UEAPME tevékenysége – Heti összefoglaló 113. szám 2010. október 15.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), mint az UEAPME magyar tagszervezete minden héten lefordítja, összegzi és továbbítja tagjainak az Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UEAPME) tevékenységéről készült heti össszefoglalókat.

Az UEAPME bemutatta a Magyar Elnökség alatti prioritásait

 

Budapesten ült össze az UEAPME Igazgatótanácsa. Georg Toifl elnök, Andrea Benassi főtitkár és az UEAPME alelnökei átadták Dr. Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkárnak az UEAPME prioritásait a közelgő Magyar EU Elnökség idejére. Magyarországnak biztosítania kell az összes tagállam elkötelezettségét az EU 2020 stratégia működéséhez. Foglalkoznia kell a belső piac jövőjével is, dolgoznia annak kiteljesítéséért és visszanyerni a politikai támogatást mind az egységes piac, mind az európai eszme számára. Végül, ami a legsürgetőbb, a 2011-es évet arra kell felhasználni, hogy kikövezzük a jelenlegi pénzügyi és gazdasági válságból kivezető utat – hangsúlyozta az UEAPME. Utóbb Benassi főtitkár találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, hogy megvitassák a Magyar Elnökség legfőbb céljait, ahol is szorgalmazta, hogy a KKV-k legyenek a vállalkozáspolitika homlokterében és hangot adott az UEAPME aggodalmainak az új Bázel III. tőkekövetelményekre vonatkozó szabályaival kapcsolatban.

 

A KKV-k és a szövetkezei bankok a finanszírozáshoz való hozzáférést vitatták meg

 

Az UEAPME, a Szövetkezeti Bankok Európai Szövetsége (EACB), annak magyar tagja, az OTSZ és a magyar KKV szövetségek Budapesten megrendezték a „Szövetkezeti Bankok és KKV-k 3. Európai Fórumát”. Andrea Benassi főtitkár felszólalt ezen a rendezvényen, amelynek az volt a célja, hogy megvitassák a KKV-k finanszírozáshoz való jobb hozzáférésének új hazai és európai lehetőségeit. A jelenlegi válságból való kilábalási stratégiáké lesz a főszerep az elkövetkező hónapokban, mondta a Főtitkár. A fellendülés finanszírozása lesz a legfőbb kérdés, mert szigorodtak a hitelhezjutás feltételei és a bankok kockázatkerülőbbé váltak. A Főtitkár beszélt az új Bázel szabályok tőkekövetelményekre vonatkozó előírásainak reálgazdaságra és különösen a KKV hitelezésre gyakorolt hatásairól, valamint az európai KKV finanszírozási és innováció támogató programok következő generációjáról.

 

Fogyasztói jogok: a KKV-k nyilvánosságra hozták válaszukat az Európai Parlament Belsőpiaci és fogyasztóvédelem bizottságának jelentésére

 

Az UEAPME nyilvánosságra hozta aktualizált állásfoglalását az Európai Bizottság Fogyasztói jogokról szóló irányelvével kapcsolatban, kiegészítéseket javasolva a Parlament Belsőpiaci és fogyasztóvédelmi bizottsága (IMCO) által jelenleg tárgyalt jogszabályról készített jelentés tervezethez. Az UEAPME újfent kiállt a fogyasztói jogok úgynevezett „célzott teljes harmonizációja mellett”. Ugyanakkor, egy „túlbonyolított” javaslat nem szolgálná sem a KKV-k sem a fogyasztók érdekeit, írja a szervezet. A jelenlegi jogszabálytervezetnek ezért egy kiegyensúlyozott törvényhez kellene vezetnie és a terhes szabályozással ellentétben a fogyasztók nevelésére és ismereteire kellene koncentrálnia, hangsúlyozta az UEAPME, követelve az IMCO jelentéssel kapcsolatos új hatástanulmány elvégzését a végszavazás előtt. Valóban sok jelentős változtatás történt a Bizottság szövegéhez képest, amelynek az eredeti hatástanulmánya sem volt megfelelő, ahogy azt az EU Számvevőszék is megállapította.

 

A könyvelők hozzájárulhatnak a KKV-k finanszírozási esélyeinek javításához

 

Gerhard Huemer az UEAPME Gazdasági és Költségvetés-politikai igazgatója felszólalt egy kerekasztal beszélgetésen, amelyet a Könyvvizsgálók Európai Szövetsége (FEE) rendezett a KKV-k finanszírozáshoz való hozzájutása és a gazdasági kilábalás témájában. A kis vállalkozásoknak sok formája és mérete létezik, a családi vállalkozásoktól a rendkívül innovatív vállalatokig és az induló vállalkozásokig, hangsúlyozta Huemer úr. Ezek mindegyike másfajta kihívásokkal szembesül a finanszírozáshoz való hozzáférés területén és testreszabott megoldásokra van szükségük. Ezért a KKV finanszírozási programok következő generációját úgy kellene megtervezni, hogy megfeleljen ezeknek a különböző igényeknek. A finanszírozáshoz való hozzáférés a pénzforrásokra vonatkozó információk minőségétől és elérhetőségétől is függ, valamint a forrást nyújtóval való találkozás és megbeszélés előtti megfelelő felkészülésen is, folytatta Huemer úr. A könyvelők mindkét területen nagy segítséget nyújthatnak, zárta szavait.

 

Andrea Benassi napirendjéből: Brüsszel, Budapest

 

Október 11.: Brüsszelben Andrea Benassi főtitkár találkozott Luca Jahier-val az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság III. csoportjának elnökjelöltjével.

Október 13.: Budapesten Toifl elnök a Főtitkár és az Igazgatótanács találkoztak Dr. Becsey Zsolttal, a külgazdaságért felelős államtitkárral (lásd fent).

Október 14.: Szintén Budapesten a Főtitkár felszólalt a „Szövetkezeti Bankok és KKV-k 3. Európai Fórumán” (lásd fent).

Október 14.: Később Benassi úr és a magyar és európai takarék- és szövetkezeti bankok képviselői találkoztak Orbán Viktor miniszterelnökkel (lásd fent).

 

Összeállította: IPOSZ Nemzetközi és Oktatási Igazgatóság