EU információk

Az UEAPME tevékenysége - Heti összefoglaló 117. szám 2010. november 12.

Az UEAPME tevékenysége - Heti összefoglaló 117. szám 2010. november 12.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), mint az UEAPME magyar tagszervezete minden héten lefordítja, összegzi és továbbítja tagjainak az Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UEAPME) tevékenységéről készült heti össszefoglalókat.

Új projekt indult az ipari tanulók mobilitásának elősegítésére

 

Az ipari tanulók európai mobilitásának növelését célzó projektet indított útjára az UEAPME és tagszervezete az APCMA (a francia Szakmai és Kézműipari Kamarák Állandó Gyűlése) egy konfeencia keretében, amelyet az Európai Bizottság rendezett a Leonardo da Vinci program 15. évfordulója alkalmából. Az eseményen felszólaló Liliane Volozinskis UEAPME Szakképzési igazgató bejelentette, hogy a projekt létre fogja hozni a „mobilitási hálózatok hálózatát”, elsősorban egy internetes felület segítségével. A cél az, hogy az ipari tanulók és egyéb a duális képzésben résztvevő fiatalok számára a külföldi szakmai gyakorlat egy valóságos és kivitelezhető lehetőség legyen minden EU tagállamban. A projektpartnerek elékszítik a legjobb gyakorlatok „eszköztárát”, felállítják az „Európai Tanulási Mobilitás Megfigyelőközpontját” (European Observatory on Learning Mobility) és támogatják az ipari tanulók mobilitását azzal, hogy növelik annak ismertségét és létrehoznak egy védjegyet. A projektet, amelyet az APCMA irányít az UEAPME politikai koordinációjával, az Európai Bizottság társfinanszírozza és 2012 végéig tart majd.

 

Az UEAPME válaszol az Európai Bizottságnak az e-kereskedelem jövőjével kapcsolatban

 

Az UEAPME nyilvánosságra hozta válaszát az elektronikus kereskedelem európai jövőjéről szóló konzultációra, melyet az Európai Bizottság kezdeményezett. Noha az e-kereskedelem növekszik a Tagállamokon belül, a határokon átnyúló elektronikus kereskedés továbbra sem gyakori, írta az UEAPME. Az akadályok listáján az élen elsősorban az ÁFA szabályok különbözősége és szerzői jogi illetékek állnak. Ráadásul különbséget kell tenni az áruk és a szolgáltatások elektronikus kereskedelme között, mely utóbbi - különösen annak határon átnyúló vállfaja – a szolgáltatói szerződések más jellege miatt sokkal kevésbé fejlett. Online fizetni vagy befizetéseket fogadni határokon átnyúlóan az EU-ban még mindig egy kihívás és a határokon átnyúló kereskedelem számára a legnagyobb visszatartó erő, különösek a KKV-k és a fogyasztók számára, írta az UEAPME, azt is hangsúlyozva, hogy az e-kereskedelmet egy kiegészítő kereskedelmi csatornaként kell tekinteni, nem önálló kizárólagos alternatívaként. Ezért nem lehet a hagyományos kereskedelemtől teljesen elkülönítve szabályozni.

 

Az Európai Parlamenti képviselők a KKV finanszírozási programok új generációját tárgyalják

 

Az Európai Parlament Frakcióközi KKV munkacsoportja Brüsszelben munkareggelit rendezett a KKV finanszírozási EU programok új generációja témájában. Gerhard Huemer az UEAPME Gazdasági és Költségvetéspolitikai igazgatója felszólalt a rendezvényen, csakúgy, mint Othmar Karas EP képviselő, a frakcióközi csoport elnöke, Joanna Drake, az Európai Bizottság Vállalkozáspolitika és ipar főigazgatóságának KKV politikai igazgatója és Bendt Bendtsen EP képviselő, a Európai Néppárt Kis- és Középvállalkozások Körének (SME Circle) elnöke. A különböző típusú KKV-knak különböző igényeik vannak, és testreszabott támogatásokra van szükségük az EU programok következő generációja keretében mondta Huemer úr. A hagyományos családi vállalkozásokat a hitelfinanszírozás jellegétől függően főként garanciákkal kell támogatni, míg más, kockázatosabb tevékenységet folytató vállalkozások, mint amelyek innovációt valósítanak meg, most indulnak, vagy tulajdonosváltás alatt állnak, „mezzanine finanszírozási” eszközöket igényelnek, amelyek képesek elviselni a kockázatot. Végül, az európai high-tech és a gyorsan fejlődő vállalatok nem lesznek képesek fejlődni működő kockázati tőke, részvény- és kötvénypiac nélkül.

 

Szeminárium vizsgálta a vállalkozóiság népszerűsítésének lehetőségeit

 

Luc Hendrickx az UEAPME Vállalkozáspolitikai igazgatója felszólalt azon a szemináriumon, amelyet az Európai Bizottság Foglalkoztatás, Szociális ügyek és Esélyegyenlőség főigazgatósága rendezett Brüsszelben, a vállalkozóiság és az önfoglalkoztatás népszerűsítéséről. Hangsúlyozta, hogy meg kell változtatni az önfoglalkoztatással szemben jelenleg fennálló negatív szemléletet és a vállalkozók imázsát helyre kell állítani a társadalomban, nem titkolva a tényt, hogy a vállalkozói lét időnként nem könnyű. Az is nagyon fontos, hogy a vállalkozóiság a nevelés korai szakaszában tananyag legyen, hogy az vonzó karrierlehetőség legyen. Ugyanakkor a siker a személyes képességeken és törekvésen múlik, ezért olyanokra kell koncentrálni, akikben megvan a képesség egy vállakozás létrehozására. Mentorálni kell őket, tájékoztatni és képezni, folytatta Hendrickx úr, aki a színlelt önfoglalkoztatók témájáról is beszélt, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni, de nem is lehet ürügy a túlszabályozásra, vagy arra, hogy ugyanaz a szabályozás vonatkozzon alkalmazottakra és önfoglalkoztatókra.

 

Kevesebb, mint egy hét van hátra az „Európai KKV Csúcsig”

 

Az „Európai KKV Csúcs” melyet a Belga EU Elnökség és az Európai Bizottság rendez az UEAPME-val és tagjaival, az UNIZO-val és az UCM-mel karöltve, november 18-án, Brüsszelben. Délelőtt, a Small Business Act végrehajtásával foglalkozó konferencián részt vesz majd Tajani Bizottsági alelnök, Sabine Laruelle belga miniszter, Cséfalvay Zoltán államtitkár a közelgő Magyar EU Elnökség részéről, valamint Andrea Benassi főtitkár. Délután, a „Zöld gazdaság” fontosságáról KKV szemszögből, témájú konferencián Jeremy Rifkin és Geert Noels közgazdászok, Vincent Van Quickenborne miniszter és Herman Van Rompuy Bizottsági elnök vesznek részt kerekasztal megbeszélésen.

 

Összeállította: IPOSZ Nemzetközi és Oktatási Igazgatóság