EU információk

Élelmiszerek címkézése: a Parlament egyik kezével ad a kkv-knak, de a másik kezével elvesz tőlük

Élelmiszerek címkézése: a Parlament egyik kezével ad a kkv-knak, de a másik kezével elvesz tőlük

IPOSZ tájékoztató közlemény a Kis- és Középvállalkozások, Kézműipari Vállalkozások Európai Szövetségének, az UEAPME-nak a sajtóközleményei alapján

„A KKV-k hangja Európában” 

 

A KKV-k üdvözlik a nem-előre-csomagolt élelmiszerekre vonatkozó kivételt; ugyanakkor aggódnak a származási ország kötelező feltüntetése miatt  

 

2010. június 16., Brüsszel

Az UEAPME, a Kézművesek, Kis- és Középvállalkozások Európai Munkaadói Szövetsége vegyes érzelmekkel vette tudomásul az Európai Parlament mai szavazását az élelmiszerek címkézésének új szabályozásáról. Az pozitívum, hogy a Parlament világossá tette, a nem-előre-csomagolt termékekre, élelmiszerekre nem vonatkoznak a címkézési követelmények, jelentős extra tehertől megkímélve ily módon az ezen termékeket előállító vállalkozásokat. Negatívum viszont, hogy a Parlament bevezette a származási ország kötelező felcímkézését valamennyi terméken. Az ilyen feltüntetés gyakran megvalósíthatatlan a KKV-k számára és az élelmiszeripar üzleti szereplőire kellene bízni annak eldöntését, hogy ez számukra szükséges vagy sem, hangsúlyozta az UEAPME és arra kéri az Európa Tanácsot, hogy vonja vissza ezt a bekezdést.  

 

Ludger Fischer, az UEAPME élelmiszer politikai tanácsadója a következőképpen fogalmazott: „A kis élelmiszer-termelők nap mint nap változtatják kínálatukat, a szezontól és a lehetőségektől függően. Termelésük nem szabványosítható és közülük jónéhány sosem csinál kétszer egyforma terméket. A címkézés és a táplálkozási tájékoztatás teljes mértékű alkalmazása valamennyi termékükön egész egyszerűen lehetetlen vagy legalábbis nagyon drága lenne. Mindkét eset azzal járna, hogy az adott vállalkozás kiszorulna a piacról, és ezzel jelentősen csökkenne a fogyasztók számára elérhető kínálat. Szerencsére az Európai Parlament megértette, milyen következményei lennének, ha a nem-előre-csomagolt élelmiszerekre is kiterjesztenék a címkézési követelményeket, és szavazásával meghiúsította ezt a forgatókönyvet.”

 

„A származási ország kötelező felcímkézése, másrészről egy nagyon rossz hír. A jelenlegi szabályozás azt írja elő, hogy a származási országot csak akkor kell jelölni, ha annak hiánya valószínűleg megtévesztené a fogyasztókat, és az élelmiszer termelőkre hagyta a kérdés eldöntését minden más esetre. Ez több mint elegendő ahhoz, hogy garantálva legyen a fogyasztók védelme, ugyanakkor tekintettel van a szektorban működő vállalkozások igényeire. Sajnos most az Európai Parlament kötelezővé tette a származási ország címkével való feltüntetését valamennyi élelmiszeren, azoknál az élelmiszereknél is, amelyek egy másik EU-s tagállamból érkeznek. Ez egy arculcsapás számunkra és nagyon komoly komplikációkat fog okozni a termékeik alkotóelemeit gyakran váltogató kisvállalkozások számára. Az Európai Tanács el kell, hogy vesse ezt a bekezdést, ha komolyan meg kívánja védeni a tipikus európai friss élelmiszerek különlegességét.”

 

Bővebb információ:

Ludger Fischer, élelmiszer politikai tanácsadó

Tel: 00-32-(0)2 230 7599, e-mail: l.fischer@ueapme.com

Francesco Longu, kommunikációs referens,

Tel: 00-32-(0)496-520-329,  e-mail: pressoffice@ueapme.com