EU információk

Zöld Könyv a nyugdíjról, jó nyersanyag a vita elindításához, vélik a KKV-k

Zöld Könyv a nyugdíjról, jó nyersanyag a vita elindításához, vélik a KKV-k

IPOSZ tájékoztató közlemény a Kis- és Középvállalkozások, Kézműipari Vállalkozások Európai Szövetségének, az UEAPME-nak a sajtóközleményei alapján

 

„A KKV-k hangja Európában” 

 

Brüsszel

Az UEAPME, a Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége üdvözölte az Európai Bizottságnak a nyugdíjról most kiadott Zöld Könyvét. Az UEAPME gratulált az Európai Bizottságnak bátorságáért, hogy az európai szociális modell jövője, a generációkon átívelő szolidaritás, társadalmunk és gazdaságunk szempontjából ilyen fontos témáról kezdett párbeszédet. A demográfiai változás és a gazdasági válság jelentette kihívások fényében sürgősen szükséges a nemzeti nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát és alkalmasságát biztosítani, hangsúlyozta az UEAPME. Az európai kis- és középvállalkozói szövetség támogatja a Zöld Könyv nagyívű céljait, így a meghosszabbított munkás élet megteremtésére és a korai nyugdíjaztatás elkerülésére vonatkozó utalásokat. Emellett üdvözölte a Zöld Könyv horizontális megközelítésmódját, mely a nyugdíjak kérdését Európában egyszerre kezeli pénzügyi, gazdasági és szociális ügyként.

 

Andrea Benassi az UEAPME főtitkára a következőket mondta:

”A demográfiai változások, amit tovább súlyosbít a jelenlegi válság, és az azzal járó alacsony növekedés és alacsony foglalkoztatás, mindez a nyugdíjrendszereket komoly feszültségnek teszi ki. Egyre világosabb, hogy lépni kell, ha biztosítani akarjuk a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát, garantálhatóságát mind a közeljövőben, mind a távolabbi időszakokban. A most közzétett Zöld Könyv egy jó kiindulási nyersanyag ehhez a fontos vitához.”

 

„A Zöld Könyv helyesen állapítja meg, hogy a nyugdíjak a tagállamoknak egyfajta kiváltsága. Látni kell, hogy a tagállamok csak nyerhetnek a most induló európai társadalmi vitában. A jó gyakorlatok cseréje hasznos lehet olyan kérdések eldöntéséhez, meghatározásához, mint a nyugdíjkorhatár, a munkaerőpiacról való korai kilépés és a meghosszabbított munkásélet. A megbeszélések nyilvánvalóan bonyolultak lesznek és jónéhány területen nehéz lesz konszenzust elérni, de a KKV munkaadók várják, hogy hozzátehessenek ehhez a vitához, mely pénzügyi, gazdasági és szociális dimenziókat is magában hordoz. Gratulálunk Andor László, Olli Rehn és Michel Barnier biztos uraknak bátorságukhoz, hogy vitára bocsátották ezt a fontos témát.”

 

Bővebb információ:

Liliane Volozinskis, szociálpolitikai igazgató

Tel: 00-32-(0)2 230 7599, e-mail: l.volozinskis@ueapme.com

Francesco Longu, kommunikációs referens,

Tel: 00-32-(0)496-520-329,  e-mail: pressoffice@ueapme.com