Szakképzés

A 2003. évi LXXXVI. törvény tájékoztató

A gazdálkodó szervezetek által szervezett gyakorlati képzés költség-visszatérítésének szabályairól a visszatérítési igények érvényesítéséhez.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium képzési szakállamtitkára az alábbi tájékoztatót adta ki:

 

Az NSZFI a törvényi előírásokat szem előtt tartva készítette el és tette közzé a honlapján (www.nive.hu) a „2008. Éves bevallási nyomtatvány”-t.

A hatályos jogszabálynak megfelelően az Szht. melléklete szerinti sorrendben érvényesíthetik a költségeket a gyakorlati képzés megszervezésével teljesítő, az NSZFI-hez bejelentkezett hozzájárulásra kötelezettek a 2008. évi bevallásukban, elszámolásukban.

 

Az Szht. mellékletének 1-3. pontjaiban felsorolt költségeket a 2008. éves bevallás 5.1.-5.7. pontjaiban van lehetőség rögzíteni, a melléklet 4-5. pontjaiban nevesített oktatókkal kapcsolatos kiadásokat pedig a bevallás 5.8. pontjában. A melléklet 6. pontjában foglalt általányként elszámolható költségek a bevallás 7. pontjában vezethetők fel.

 

Azok a hozzájárulásra kötelezettek:

 

-         akik tételesen, az Szht. mellékletének 1-5. pontjaiban foglalt költségelemekkel kívánják csökkenteni a bruttó hozzájárulási kötelezettségüket, a bevallás 5.1.-5.8. pontjainak kitöltési lehetőségével élhetnek.

 

-         akik általányban kívánnak elszámolni – jelezve ezt a bevallás főlapján – a bevallási kitöltését segítő programmal, a bevallás 5.8 és a 7. pont kitöltési lehetőségével érvényesíthetik a törvényi előírásoknak megfelelően, az Szht. mellékletének 1-3. pontjai helyett a 4-6. pontjaiban nevesített költségelemek figyelembevételével az elszámolási kötelezettségüket.

 

A „2007. éves bevallási nyomtatvány”-t az NSZFI már korrigálta az önellenőrzési lehetőség érdekében.

 

Dr. Székely Judit

Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Foglalkoztatási és Képzési Szakállamtitkár