Szakképzés

A művelődés hete - a tanulás ünnepe

Szentendrei Kistérségi Ipartestület

Felnőttkori tanulás ünnepeinek megrendezésére került sor októberben országszerte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium támogatásával, amelyből a Szentendrei Kistérség is kivette részét.

A Szentendrei Kistérségi Ipartestület, a Makkai Sándor Protestáns Népfőiskolai Egyesület és a Budapest Környéki Népfőiskolai Szövetség együttműködésével „ A művelődés hete- a tanulás ünnepe” című rendezvénysorozat keretében október 13- 19-ig az Ipartestület CÉH Galéria termében, valamint október 27-31-ig a PIMM Alapítvány Kisoroszi Ifjúsági házban volt látogatható egy kiállítás.

A szinte Európa összes országából bemutatott életutak rendkívül színesek, változatosak, egy azonban közös bennük, mégpedig az, hogy a felnőttkori tanulás bármilyen nehéz sorsban, kilátástalan helyzetben is új reményt, lehetőséget ad az embereknek.

A bennünket is motiváló életutakon túl az érdeklődők tájékozódhattak a Szentendrei Kistérségi Ipartestület egész életen át tartó tanulásra ösztönző programjaival, szolgáltatásaival, konkrét képzési lehetőségeivel. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tevékenységi köreivel kiemelten foglalkoztunk: pályaválasztási tanácsadás, szakmák ismertetése, képzési, ellátási rendszerek stb. Tájékoztattunk az EUROPASS -ról és IPOSZ szakmai útleveléről, szakmai gyakorlati oktatásban való részvétel lehetőségekről, támogatási rendszerekről és az Ipartestület által alapított díjakról.

Október 27-én Kisorosziban a kiállítás keretében a „Megtanulni tanulni” című 11 perces film vetítésére (Kerényi Mihály, Kőrösi András, Mohácsi Szilvia és Naszada János munkája) és azt követően kerekasztal beszélgetésre került sor. A résztvevők saját élettapasztalataikat osztották meg egymással, szót ejtve a jelenkor kihívásairól melyeket a civilek, vállalkozók és munkavállalók elé állít az „információs társadalom”, a bürokrácia útvesztőivel és egyre nehezebben elviselhető adóterheivel. A civil szervezetek társadalmi felelősségvállalását tartották a legfontosabbnak a résztvevők a felnőttkori informális és non formális tanulás tükrében. Példaként említve, hogy az Ipartestületnél sok évvel ezelőtt pályázati rendszerek híján is Dragon József elnök vezetésével megszervezésre kerültek speciális továbbképzések, mint például a kőművességgel foglalkozók részére műszaki rajz értelmezési, szerkesztési ismeretterjesztő napok.

A kiállítás nagy sikerére való tekintettel a tárlat megtekinthető 2008. december 15-31 között, munkaszüneti napok kivételével az Ipartestület CÉH Galéria termében (2000 Szentendre, Bercsényi u 3.) Kérésre, lehetőség van a film levetítésére.

2008. október 13-án került sor a kiállítás ünnepélyes megnyitóján az Ipartestület által alapított díjak átadásra. A díjak alapítását azért tartotta fontosnak az Iparterület, hogy a Szentendrei Kistérség iparosai, vállalkozói és lakossága elé példaképeket állíthasson, és ösztönözze őket az egész életen át tartó tanulásra. Dragon József elnök adta át a díjakat, melyeket Botz Yvette üvegműves iparművész készített el.

2008 év felnőtt oktatója a Szentendrei Kistérségben Hortobágyi Ottóné lett, aki egy a hazánkban újszerű kézműiparos szakmát honosított meg. A kávépörkölés mesterségének megtanulására az egész országból érkeznek vállalkozásához a tanulni vágyók Tahiba, Budakalászra kávépörkölő műhelyeikbe.

2008 év felnőtt tanulója a Szentendrei Kistérségben Kurkó Katalin lett a kistérségben, aki példamutató szorgalmával, önképzéssel sok olyan képességet sajátított el, amelyek elengedhetetlenek voltak ahhoz, hogy vállalkozását Leányfalu és a térség egyik mintapéldájává tegye a falusi vendéglátás területén.

2008 év friss-nyugdíjasa a Szentendrei Kistérségben Andó Györgyné Magdika, aki a Szentendrei Kistérségi Ipartestület irodavezetőjeként éveken keresztül szervezte a térség iparosainak, vállalkozóinak kötelező és fakultatív továbbképzéseit, ügyviteli- szakmai információs napokat szervezett, melyen az évek alatt több százan vettek részt.

2008 év kezdő vállalkozója a Szentendrei Kistérségben Halper Attila, aki a helyi igényeket felismerve innovatívan meglapította számítástechnikai vállalkozását, amely tintapatronok, tonerek töltésével foglalkozik. A lakosság és a vállalkozók nagy örömére, és elégedettségére példás szorgalommal, magas színvonalon végzi tevékenységét.

 

Sajben Szilvia

irodavezető