Aktuális híreink

Az ÉDFP a Google néhány hasznos funkciójára hívja fel a vállalkozók figyelmét

2020. december 16. 06:41
Az ÉDFP a Google néhány hasznos funkciójára hívja fel a vállalkozók figyelmét
Ez a cikk a ismét  interneten elérhető munkát segítő szolgáltatásokról szól: ezúttal a Google internetes keresőóriás által nyújtott lehetőségekről– természetesen az internetes keresésen túl.
Aki használ internetet, nyilván használ Google-t, amely a legnépszerűbb és leghatékonyabb ún. keresőmotor az interneten elérhető és a felhasználó számára érdekes vagy fontos tartalmak megtalálására. Az innovatív cég ma már a keresésen túl sok más szolgáltatást is kínál nagyrészt díjmentesen. Az előző részben volt szó az online konferenciaszolgáltatásról vagy hogy akár egyszerűbb körkérdéseket, piackutatást is össze lehet állítani a Google segítségével.
 
Ahhoz, hogy a fenti vagy más funkciókat használni lehessen, először egy fiókot kell létrehozni, azaz regisztrálni kell a felhasználónak. Ha már valaki használ gmail-t, akkor erre már nincs is szükség, azaz a gmail használatához szükséges felhasználónévvel és jelszóval a Google fiókba be lehet jelentkezni.
 
Az első javaslat a naptár funkció.
Sajnos megtörténik, hogy az ember elfelejtkezik egy előre megbeszélt találkozóról vagy valamilyen határidő betartásáról. Reméljük ilyen ritkán fordul elő a kedves olvasóval, de ha mégis illetve nem akar mindent fejben tartani, vagy egy esetleg otthon hagyott jegyzetfüzetben tárolni minden időpontot és határidőt, akkor a Google naptár (https://calendar.google.com/) jó megoldás lehet. A bejegyzett tevékenységhez emlékeztetőt adható (pl. 1 órával a megbeszélés előtt jöjjön jelzés), és a naptárt a felhasználó megoszthatja munkatársaival a cégen belül, így mindenki láthatja, hogy kinek mikor van már elfoglaltsága, kinek mikorra nem érdemes egy újabb elfoglaltságot szervezni. Természetesen a naptárfunkció okostelefonon is működik, folyamatosan szinkronizál a naptár weboldalával, így a naptárunk mindig a zsebben van.
 
A második javaslat: dokumentumtár az ún. Drive (https://drive.google.com/)
A Google fiók mellé magánszemélyek 15Gbyte tárhelyet kapnak díjmentesen. Ide tetszőleges típusú fájlt fel lehet tölteni, és ugyanúgy mint a számítógépen ezeket a fájlokat könyvtárakba lehet rendezni. Ezeket meg is lehet osztani másokkal (kollégákkal), így még csak el sem kell küldeni emailben vagy pláne pendrive-on átadni. Ha a fenti tárhelynél nagyobbra van szükség, akkor előfizetéses konstrukcióban bérelhető. A Drive-ot szinkronizálni leht (akár automatikusan) a saját számítógéppel, azaz a számítógépen tárolt fájlokat fel lehet tölteni a Drive-ba biztosítva hogy ha gép meghibásodik, egy másik gépről a Google fiókunkba bejelentkezve a fájlokhoz azonnal hozzá lehet férni, amely különösen fontos lehet a vállalkozói munka folytonossága szempontjából.
 
Harmadik javaslat: dokumentumok létrehozása és szerkesztése (https://docs.google.com/)
Nemcsak hogy tárolhatók, de létre is hozhatók word, excel vagy powerpoint (tehát Microsoft Office formátumú) dokumentumok a Google segítségével. Tehát megfordulhat a munka menete: először a Google Docs funkciót használva a felhasználó elkészít például egy költségkalkulációt, amelyet eleve a Drive-on tárol, és csak akkor tölti le a saját gépére, ha erre valamilyen oknál fogva helyben van szükség. Nagy előnye a Docs-ban való szerkesztésnek, hogy a rendszer automatikusan menti a változtatásokat (még ha csak egy betűt ütött le éppen le a felhasználó), így a munka biztos nem veszik el számítógép meghibásodása esetén. A dokumentumokat a fentiekben leírtak szerint meg lehet osztania  kollégákkal, ismerősökkel.
 
Reméljük, hasznos információkkal szolgáltunk. Kérdéseket, megjegyzéseket az ÉDFP Facebook oldalán várjuk.
Fotó: HWSW