Aktuális híreink

Feketén-Fehéren! KÉZMŰVES SZAKMÁK MAGYARORSZÁGON

Nemrég ért véget az Euroskills nemzetközi megmérettetés, amit a Hungexpo területén rendeztek, és ahol Európa legjobb fiatal iparosai találkoztak és versengtek egymással.
Tóth Antal építészet, építőművészet kategóriában Prima Primissima díjat nyert el. 48 éve egyéni vállalkozó, többek között olyan építkezéseken vett részt, mint a Parlament kivitelezése, a Holokauszt Múzeum, vagy a zsinagóga. Tóth Antal Fejér megyében született és él, olyan épített örökség környezetben, ahol nagy kihívás volt a szakma szeretete. Válon található Közép-Európa 5. legnagyobb falusi temploma, az Ürményi-család építtette, ami nagy hatással volt rá. A falu szülöttje Kokas Ignác festőművész, akivel ő maga is jó viszonyban volt. Így még több olyan inspiráció volt az építészet, a művészet irányába, hogy jobban elkötelezettebbé vált ezek irányába.


Németh László az IPOSZ elnöke, két vállalkozásban társtulajdonos, az egyik 20 éves, a másik kb. 6 éves. Magasépítéssel foglalkoznak főként, családi házaktól ipari épületekig, de végeznek géptelepítéseket, épület karbantartásokat is.

Dóka Attila 5. éve kisvállalkozó. A vállalkozói létben az nagyon vonzó, hogy az ember épít valamit, ami az övé tud maradni. Végzettségét illetően német nyelvtanár. Példaképe édesapja volt, igyekezett elérni azt a tudásszintet, műveltséget, amivel ő rendelkezik.  Álláspontja az oktatással kapcsolatban az, hogy mindenkit arrafelé kell orientálni, amiben tehetséges.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy a magyar gazdaság 90%-át a kis- és a 10 fő alatti mikrovállalkozások tartják el. Az Euroskills kapcsán itt járt Helmut Schulz, aki elmondta, hogy náluk is ez a tendencia alakult ki, hogy egyre több az egyszemélyes vállalkozás. Ezek a lakosság szolgáltatásában résztvevő vállalkozások. Az IPOSZ kutatásai szerint a fiatalok az iskola elvégzése után külföldön dolgoznának a nagyobb fizetés reményében. A kormány igyekszik megállítani ezt a tendenciát a fizetések, bérek megemelésével.

A képzésből több mint százezer gyerek hiányzik, másrészt pedig inkább gimnáziumban folytatják tanulmányaikat, amivel az IPOSZ elnöke nem tud egyetérteni. Álláspontja szerint az általános műveltség nem feltétlenül kell a szakmai képzésben, de lehetőséget kell adni arra, hogy a későbbiekben is tudjanak tanulni. Ezért olyan életpályamodellt kell felépíteni részükre, amelyben látják a karrier lehetőségét.

IPOSZ elnökként büszke arra, hogy a KATA bevezetésekor több módosítást is elért, amely egyszerűsítette a vállalkozók életét, azonban most már szükség lenne a KATA 75 ezer forintra történő emelésére, amivel magasabb nyugdíjalapot lehetne elérni.

Tóth Antal az SZMTOI elnöke szerint a fiatalok sokkal többre képesek, mint azt feltételezzük. Az iskolában azonban nem érződik a duális képzés azon előnye, amivel olyan szinten motiválódnának, hogy elkötelezetté válnának a szakmával. A SZMTOI célja, hogy átformálják az emberek gondolkodását, akik úgy gondolják, hogy becsapottak lettek, és ezért távoznak külföldre dolgozni. Sokan azonban visszajönnek, mert a helytállást, a szakma mélységeinek a tudását hiányosan sajátították el.

A versenyen szó volt a digitalizációról és a robottechnikáról. A napi munkát segítő eszközök használatában, az elektronikus eszközök használatában a hazai kisvállalkozások még le vannak maradva.

Dóka Attila elmondta, hogy Helmut Schulz, az UNIEP elnöke, aki részt vett az budapesti Euroskills rendezvényen, arról beszélt, nagyon nagy szerepe van a reklámnak, hogy megismertessék a fiatalokkal, hogy milyen szakmák vannak, illetve úgy felhívni a figyelmet a szakmákra, hogy azok csábítóak legyenek.  A vállalkozó webes programozáshoz is ért, és elgondolkodott már azon, hogy külföldön vállal munkát. De végül úgy döntött, hogy idehaza folytatja tevékenységét, hiszen ahhoz már „öreg”, hogy külföldön kezdjen karrierépítésbe. Itt vannak a gyökerei, amit nehezen ad föl. Aki ki akar menni külföldre, az már az iskolás évek alatt eldönti, hogy ott próbálnak szerencsét. 

(Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke, Dóka Attila előadóművész, kisvállalkozó, Tóth Antal elnök, Szobafestő-, Mázoló-, Tapétázók Országos Ipartestülete (SZMTOI), egyéni vállalkozó.