Aktuális híreink

Tájékoztató - Élelmiszerek érintettsége koronavírus kapcsán

2020. március 17. 07:27
Tájékoztató - Élelmiszerek érintettsége koronavírus kapcsán
Az Ügyeleti Központ megerősítette, hogy a koronavírus nem terjed élelmiszerekkel. A COVID-19 koronavírus elsődlegesen légúti vírus, amely elsősorban közvetlenül emberről emberre terjed cseppfertőzéssel. Bár, a legfrissebb eredmények szerint a vírust kimutatták fertőzött személyek vizeletében és székletében, nincs evidencia sem a jelen járvány, sem a korábbi koronavírus járvány esetén élelmiszerekkel terjedő fertőzésre.
A hőkezelés minden esetben megöli az esetlegesen előforduló vírusokat, így a főzés, sütés és a melegen fogyasztandó ételek élelmiszer-biztonsági szempontból meghatározott +63 C feletti hőmérséklete életképtelenné teszi a koronavírust, jellemzően 60 C felett elpusztulnak, így pár perces forralással, sütéssel teljes biztonsággal elpusztíthatók.

Nem indokolt különleges élelmiszer-biztonsági hatósági intézkedések bevezetése, az eddig bevált, jól működő minőségbiztosítási, élelmiszerbiztonsági rendszer, az alapvető higiénés rendszabályok betartása elegendő, és garancia arra, hogy a vírus élelmiszer útján ne fertőzhessen, ez az út ne segítse elő terjedését.
A koronavírus terjedési módját, eddig rendelkezésre álló adatokat figyelembe véve elmondható, hogy a csomagolt élelmiszerek külső csomagolásán nagyon rövid ideig képes életben maradni, mivel a vírus felépítéséből adódóan érzékeny a beszáradásra, az UV fény hatására, valamint a környezeti hőmérsékletre. Hosszabb ideig történő életben maradásához minden esetben élő sejtre, szövetre van szüksége. Ugyanakkor a teljes biztonság érdekében, ha a csomagoláson gyanús szennyeződés észlelhető, akkor olyan vírusölő hatású szerrel, ami nem károsítja a csomagolást, érdemes azt letörölni. Munkavédelmi és járványügyi érdekből a szállításban és az áruátvételben résztvevő személynek egyszerhasználatos gumikesztyű biztosítása és használata szükséges.

Az alapanyagok, a feldolgozott, késztermékek védettek a koronavírustól, ha betartjuk az általános élelmiszerbiztonsági szabályokat. Ugyanakkor a saját és munkatársaink védelme többlet odafigyelést, figyelmet igényel. Ügyelni kell az üzemterület, az előkészítő, kiszolgáló helyiségek fokozott takarítására, fertőtlenítésére. A személyi higiénia most kiemelten fontos: a tiszta, fertőtlenített munkaruha, a gyakoribb, alapos kézmosás, kézfertőtlenítő folyadékok használata. A Munka Törvénykönyve előírja, hogy a munkavállalónak munkára képes állapotban kell megjelennie munkahelyén, azaz betegen nem mehet be. Ezt a rendelkezést most még inkább érdeke betartani és betartatnia mindenkinek.

Fontos tudni, hogy jelenleg nincs olyan kormányhatározat/rendelet, ami felmentene mindenkit a munkavégzés alól, akinek nincs home office opció, nincs táppénzen, karanténban, távolmaradását előre nem jelentette be munkaadójának (15 nappal korábban), annak munkaidejében, a munkahelyén meg kell jelennie. Az igazolatlan távollét azonnali hatályú felmondás indoka lehet. Ilyen esetben nincs felmondási idő és végkielégítés sem jár.

Ismételten kiemelnénk, hogy a munkáltató jogszerűen kötelezheti járványveszély esetén munkavállalóját, hogy jelentse be, amennyiben járvány szempontjából veszélyeztetett régióba utazik, vagy onnan vendége érkezik, ahogyan arra is kötelezheti munkavállalóját, jelentse be, ha családtagjai vagy a közvetlen környezetében élők közül valaki koronavírussal fertőződik. Ugyanakkor azt is kiemelnénk, hogy félelemből senki nem tagadhatja meg a munkavégzést.

Amennyiben felmerül a gyanú, hogy koronavírussal fertőződött, telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával és kövesse az általa adott utasításokat! Amennyiben hatósági személy (akár külföldről hazatérés esetén) úgy ítéli meg, hogy nem áll fenn a fertőződés veszélye, nem kerül sor járványügyi intézkedésre, úgy nyugodtan felveheti a munkát. A fokozott elővigyázatosság, higiéniai szabályok betartása ez esetben is elengedhetetlen.
Kaptunk olyan információt, hogy levelet, utasításokat kapnak sütőüzemek hatóságoktól. Ezekről kiderült, hogy semmi valóságalapjuk nincs. Arra kérjük tagjainkat, kellő körültekintéssel, és óvatossággal fogadják a koronavírus járvánnyal kapcsolatos híreket.

Amennyiben bármi hivatalos kérés megfogalmazódik, rendelet születik a pékségekkel kapcsolatban, arról a Szövetséget értesíti a Minisztérium, mi pedig a megszokott csatornákon azonnal tájékoztatjuk tagjainkat.

Bármi egyéb kérdésük, információjuk van, keressék a Pékszövetséget az alábbi elérhetőségeken:

Tel: 06-1/204-9004
Mobil: 06-70/942-9330
Email: iroda@pekszovetseg.hu