Aktuális híreink

Épületgépészeti digitális kompetenciák fejlesztését célzó projekt

Épületgépészeti digitális kompetenciák fejlesztését célzó projekt
Elindult az ÉDFP, azaz az épületgépészeti digitális kompetenciák fejlesztését célzó projekt közösségi oldala, ahol friss információk mellett arra is kíváncsiak a szerkesztők, hogy az olvasó milyen informatikai alkalmazásokat használ, mi a véleménye a digitalizáció szükségességéről az építőiparban?
(ÉDFP - Épületgépészet digitalizációját fejlesztő projekt)
A projekt elsősorban a belső energetikai rendszerek digitalizációjával foglalkozik, családi házaknál és nagy épületeknél egyaránt. Ezért a digitális alkalmazásokat nem csak önmagában vizsgáljuk- írják első posztjukban- hanem keressük azokat az eszközöket, technológiákat, anyagokat, amelyeket az építőipar eme ágazatának területei (vízszerelés, gázszerelés, fűtéstechnika, termoenergia, nap- és szélenergia, szigeteléstechnika, klímatechnika) használnak. Úgy Magyarországon, vagy akár nálunk fejlettebb országokban. Ugyanakkor alkalmasak arra, hogy időt és munkaerőt lehet velük megtakarítani.

Emellett a cégadminisztrációhoz használtok számítástechnikai eszközöket vagy például informatikai rendszerek segítségével (online) távvezérelhető, távkarbantartásra alkalmas fűtési rendszerekkel is dolgoztok?

Jól halad az épületgépészeti digitális kompetenciák fejlesztését célzó projektünk. Miután a projekt céljaival összhangban összeállítottunk egy interjúvázlatot – kérdőívet, országszerte megkezdtük az építőipari szakma képviselőivel a mélyinterjúkat. Jártunk Győrben, Szekszárdon, Tamásiban, Nyíregyházán, Nyírbátorban és Mátészalkán, ahol a helyi ipartestületek által javasolt egyéni vállalkozókkal és kis és közepes cégek vezetőivel beszéltünk.

A célunk természetesen az volt, hogy megértsük mennyire ismerik és használják az informatikát a mindennapi munkában, lényegesnek érzik-e a „digitális írástudást”, az informatika milyen területen kellene nekik fejlődni, és a kompetenciafejlesztést milyen képzési formában érdemes tervezni.

Eddig több mint 30 interjút rögzítettünk, amely alapján az összkép elég vegyes: ugyan alapvető adminisztrációs és kommunikációs feladatokra mindenki használ számítógépet és internetet, több szakember szkeptikus a digitalizáció hasznát illetően, nem akarja annak alkalmazási körét bővíteni, energiát fektetni a digitális tudás bővítésébe. Ugyanakkor több olyan céggel találkoztunk, akik nemcsak, hogy kiterjedten használnak informatikai eszközöket, de kimondottan lelkesek voltak, önállóan rendszeresen tovább képzik magukat.
Forrás: ÉDFP - Épületgépészet digitalizációját fejlesztő projekt