Hanza Parlamenttel közös képzések vállalkozások környezettudatosságának fokozása, környezeti teljesítményük javítása érdekében, Erasmus+ támogatással

-

Az Ipartestületek Országos Szövetsége a Hanza Parlamenttel közösen, a KÖVET Egyesület közreműködésével meghívja Önt a

KKV-k környezettudatosságának fokozása

képzés sorozatra.

A képzéseink célja a KKV-k és családi vállalkozások környezeti teljesítményének fejlesztése.

Tudta Ön, hogy létezik ablakon bedobott pénz[1]? Ha szelektíven gyűjti a hulladékot, újrahasználja az ipari vizet vagy rövidíti a beszállítási láncot, akkor nemcsak a Földnek tesz jót, hanem általában a pénztárcájában is több marad.
Ez a képzés sorozat többek közt ennek a két igen hasznos célnak az együttes teljesítésére vállalkozik.

Képzéseink abban segítik a vállalkozásokat, hogy a hulladékhasznosítás, szennyvízkezelés területén:

 • tisztában legyenek a jogszabályi előírásokkal,
 • megismerjék a technikai lehetőségeket, melyek a termelési és szolgáltatási folyamatokat segítenek környezet-barátabbá tenni.

Ezek a kis lépések:

 • jelentősen csökkenthetik a vállalat környezeti terhelését,
 • pénzt takaríthatnak meg és
 • kedvező színben tüntetik fel a vevők szemében a vállalkozást.

Az érdeklődők a 4 különálló képzés közül akár egyre, többre vagy akár az összes tématerület képzésére is jelentkezhetnek.

A 4 különálló képzés tématerületei:

 • körkörös gazdaság lehetőségei - MEGHÍVÓ
 • hulladékcsökkentés, hulladékhasznosítás - MEGHÍVÓ
 • vízfelhasználás és szennyvízkezelés
 • energiatermelés hulladékból

Mind a 4 témakör olyan, amely a jelenleg a leginkább előtérbe lép az európai közgondolkodásban és a magyar kormányzat kiemelt preferenciái közé tartozik a következő években. Az IPOSZ már korábban is csatlakozott a köztársasági elnökünk ama felhívásához, amely a vízgazdálkodással kapcsolatos összefogást és tevékenységet sürgette. Azok az európai szövetségek, amelyekben az IPOSZ tag, szintén a zászlójukra tűzték ezeket a feladatokat.

Ezért az IPOSZ is szeretne a maga szerény módján hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar mikro és kisvállalkozások, mindenekelőtt az IPOSZ tagsága megfelelő információkat kapjon az ezeken a területeken folyó európai tevékenységekről, a továbblépés irányairól és lépést tudjon majd tartani a lakosság és a piac gyorsan változó igényeivel.

Az egyes képzések lebonyolítása, fázisai (tématerületenként, azaz mind a 4 tématerületen azonos módon):

 1. 1,5 nap interaktív ismeretátadás
  témakör általános ismertetése, az EU-s kötelezettségek ismertetése, jelenlegi magyarországi helyzet és konkrét példák bemutatása, vállalaton belüli egyedi projektek kitűzése
 2. Mentorálási időszak
  az egyedi vállalati projektek azonosításának, megvalósításának segítése, nyomon követése, továbbfejlesztése
 3. 1,5 nap interaktív foglalkozás
  a résztvevő vállalkozások adott tématerülettel kapcsolatos projekt eredményeinek bemutatása, szakmai értékelése, meglévő tervek aktualizálása

Időzítés mind a 4 tématerület képzése esetében

 1. fázis: 2020. november - 2021. január vége között / az egyes tématerületek végleges képzési időpontjait folyamatosan közöljük

 2. fázis: 2020. február - 2021. április, egyeztetés alapján

 3. fázis: 2021. április-május / az egyes tématerületek végleges időpontjait folyamatosan közöljük majd

A képzések formája

Az 1. fázis, az első 1,5 napos interaktív foglalkozás a pandémiás helyzetre való tekintettel mind a 4 képzés esetén online formában kerülnek megrendezésre.

A 2. fázis, a mentorálás, magában foglal egy személyes találkozást is a vállalkozással, mind a 4 képzés esetén, a mentorálás többi részére online is sor kerülhet.

A 3. fázis reményeink szerint meg tud valósulni személyes képzési formában a jövő év tavaszán.

A képzések költsége

Mind a 4 képzésen való részvétel az ipartestületi tagvállalkozások részére ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Jelentkezés

A képzésre az alábbi regisztrációs ív kitöltésével lehet jelentkezni. A sikeres jelentkezésről a szervezők visszajelzést küldenek.Jelentkezési határidő: 2020. november 15.

Ha konkretizálódik a képzések dátuma, tematikája, lebonyolításuk formája, arról természetesen külön üzenetben értesítjük az ipartestületeket.

A képzésekkel kapcsolatban bővebb információt az IPOSZ-nál Rettich Tamástól kaphatnak; e-mail: rettich@iposz.hu, mobil: 06-30-385-6048. A képzése(ke)n való részvételi szándékukat szintén ezen az e-mail címen is jelezhetik az IPOSZ felé.

[1]     A KÖVET Egyesület bejegyzett programja.

lablec