Aktuális híreink

Ipar 4.0: Visegrádi 4-ek konferencia

Ipar 4.0: Visegrádi 4-ek konferencia
Budapest, 2017. november 17.
Az Ipar 4.0 egy teljesen új korszakot jelent a világ gazdaságában. A digitalizáció, a robot technika megjelenése és robbanásszerű fejlődése minden vállalkozás számára eddig nem látott kihívást jelent. Különösen a kisvállalkozások számára, amelyek a nagy vállalkozásoknál lényegesen kevesebb gazdasági erővel és humán erőforrással rendelkeznek az új világhoz való alkalmazkodáshoz. Ugyanakkor a kisvállalkozások nélkül összeomolhatnak a szolgáltatások, amelyekre még évtizedekig szükség van, és amelyeket a robotizálás nem tud rövidtávon megoldani. Emellett a kis vállalkozások nélkül a foglalkoztatás, a munkahelyteremtés elképzelhetetlen. Sok kérdés és ellentmondás van ebben az új korszakban.

A konferencián a lengyel, a szlovák, a cseh és magyar KKV szervezetek vezetői mondták el véleményüket az Ipar 4.0 KKV-szektorra gyakorolt várható hatásairól. Mellettük bemutatták tapasztalataikat – jókat és rosszakat egyaránt – a legnagyobb német, olasz szervezetek képviselői és a Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége (UEAPME), a legnagyobb európai KKV szervezet vezetője is. Minden ország nemzeti Ipar 4.0 gazdasági stratégiája is megpróbálja kijelölni az utat. A magyar álláspontot a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetői szintű előadói ismertették. A konferencia arra is keresi a választ, hogy vajon ezek a nemzeti stratégiák mérlegelik-e a teendőket és azok hatásait a kisvállalkozások szempontjából vagy sem.

A konferencia előadói voltak:

   Németh László elnökVörös Béla alelnökSolti Gábor igazgató, IPOSZ

   Nikodémus Antal főosztályvezető Nemzetgazdasági Minisztérium

   Lázár András Máté főosztályvezető, titkárságvezető, V4 nemzeti koordinátor, Külgazdasági és Külügyminisztérium

   Luc Hendrickx igazgató, UEAPME, Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége

   Fehér Sándor Ipar 4.0 projektmenedzser, Informatikai Vállalkozások Szövetsége

 Csehország

   Karel Dobes alelnök és Eva Svobodova főügyvezető, Cseh Kis- és Középvállalkozói, Kézműipari Szövetség, AMSP CR

 Lengyelország

   Janusz Kowalski alelnök és Jaroslaw Romaniuk vezető szakértő, Lengyel Kis- és Középvállalkozói Kézműipari Szövetség, ZRP

 Szlovákia

   Pásztor Tibor alelnök és Miriam Bellusova főügyvezető, Szlovák Kézműipari Szövetség, SZZ SK

 Németország

   Oliver Steinke projektvezető, Észak-Rajna-Westfáliai Kézműipari Kamarai Szövetség

 Olaszország

   Marina Redondi versenyképességi igazgató és Roberto Scottocornola vezető munkatárs, Confartigianato Bergamo