Aktuális híreink

Magyarországon is probléma az utódlás és a vállalkozóvá válás

Egy felmérés szerint a következő 5 évben számos vállalkozás vezetője éri el a nyugdíjkorhatárt, és hagyhatja abba tevékenységét. A generációváltás égető kérdéséről rendezett a múlt héten nemzetközi konferenciát az IPOSZ. Nem csak magyar, hanem az egész európai gazdaságot közelről érintő problémáról van szó. Szerencsére azért vannak jó példák is.
iposz_20191121_1219_DSC_5009
                                           Kovács Miklós az egyetlen Kossuth díjas kékfestő mester
iposz_20191121_1205_DSC_4966
Horváth József, a Cukép Kft. vezetője. 

Tavaly novemberében került fel a kékfestés a világ szellemi kulturális örökségeinek listájára. Az ezt igazoló dokumentumot az idén adták át a Magyarországon működő kékfestő műhelyeknek, köztük a tiszakécskei Kovács kékfestő műhelynek. Ez a dinasztia másfél évszázada foglalkozik kékfestéssel, és Kovács Miklós, aki egyébként az egyetlen Kossuth díjas kékfestő mester a gyermekeinek és az unokáinak is átadta azokat az ismereteket, amit még nagyapjától tanult. A Cukép Kft vezetője Horváth József arról beszélt, hogy milyen sok emberi momentumra is oda kell figyelni, hogy a generációváltás folyamat sikeres legyen. Németh Lászlóval, a konferenciát szervező IPOSZ elnöke arról beszélt, hogy a nemzetközi tapasztalatok miben segíthetnek, a kisiparosokat tömörítő szervezet ugyanis tagja az úgynevezett Hanza Parlamentnek, amely programokkal támogatja a vállalkozók képzését, a fiatalok vállalkozóvá nevelését. Lengyelország is tagja a szervezetnek, a Németországgal és a balti országokkal való kapcsolatokat kellene építeni, ezért jelentkezett annak idején az IPOSZ a Hanza Parlamentbe tagnak. A jelenlegi projekt az Erasmus Plusz keretében folyik, négy ország vesz részt benne, a tapasztalatokat pedig továbbadják a többi országnak, hiszen valamennyiben érintettek az utódlás kérdésében. Magyarországon is probléma az utódlás és a vállalkozóvá válás, ezért beszállt a projektbe, melynek az a hozadéka, hogy az IPOSZ által megszerzett tapasztalatokat is megkapják a többi országok, melye nagy segítséget adnak a helyi munkaerőképzésben és toborzásban. A szennyvízkezeléssel és hulladékkezeléssel kapcsolatos feladatokra is igyekszik felkészíteni a vállalkozókat az IPOSZ. A nemzetközi szervezetet Jürgen Hogenforster, a Hansa Parlament elnökemutatta be.
Az interjúban megszólal Kovács Miklós és unokája Panák Annamária, Horváth József, a Cukép Kft. vezetője, Németh László, az IPOSZ elnöke.

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-11-29_14-34-00&enddate=2019-11-29_15-10-00&ch=mr1