Aktuális híreink

Uniós bizottság: 405 milliárd euró befektetés valósult meg az európai strukturális és beruházási alapok keretében

Az európai strukturális és beruházási alapok keretében 2017 végéig 405 milliárd euró befektetés valósult meg az Európai Unió (EU) reálgazdaságába - közölte az Európai Bizottság szerdán az öt európai strukturális és beruházási alapból a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési időszak félidejéig megvalósult legfontosabb eredményeket összefoglaló jelentésében.
A harmadik éves áttekintés részleteit összegző jelentés szerint 2017 végéig az európai strukturális és beruházási alapok 2014-2020-as költségvetéséből közel egymillió vállalkozás részesült a növekedést, az innovációt, az új termékek bevezetését és a munkahelyteremtést ösztönző támogatásból. Európa-szerte összesen 1,7 millió kezdeményezés nyert el uniós támogatást, a vidékfejlesztési programok 2,7 millió kedvezményezettjén túlmenően.
    Mint közölték, az alapok egész Európában hozzájárultak a gazdasági és pénzügyi válság okozta sebek orvoslásához. 2017 végéig 15,3 millió ember kapott álláskeresési vagy készségfejlesztési támogatást, ami közel kétszerese az előző évi értéknek. Mindemellett 42,5 millió embernek nyílik lehetősége a korszerűbb egészségügyi rendszerek igénybevételére.
    A párizsi klímamegállapodás szerinti uniós kötelezettségvállalásoknak megfelelően az európai strukturális és beruházási alapok támogatják az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé való elmozdulást. Jelenleg 330 ezer háztartás részesül az energiahatékonyság növelését célzó, uniós finanszírozású felújítási projektek előnyeiből, és több mint 3 terawattóra - körülbelül 370 ezer tonna szén elégetésével egyenértékű - energia megtakarítás valósul meg a középületek energiahatékonyságának javítása révén - közölték.
    Az alapokon keresztül az EU 647 milliárd eurót fektet a gazdaságba a 2014-2020-as költségvetési időszak során. Az alapok célja, hogy támogassák a tartós társadalmi-gazdasági konvergenciát, az ellenálló képességet és a területi kohéziót.
    A jelentés a harmadik éves áttekintés, amely az 531 nemzeti és regionális program végrehajtásáról készült, és a 2018 közepén beérkezett éves programjelentéseken alapul - tájékoztatott az uniós bizottság.
Forrás:MTI