EU információk

Az ",,Innovációs Unióra" vonatkozó vállalásokat valóra kell váltani, mondják a KKV-k

Az

UEAPME Sajtóközlemény

Az UEAPME méltatja a Bizottság „innovációs sürgősségi helyzet”-ről szóló elemzését, és konkrét lépésekre szólít fel

Brüsszel, 2010. október 6. – Az Európai Bizottság ma ismertetett Innovációs Uniója az Európát érintő innovációs kihívások átfogó elemzése, de sikeressége nagymértékben attól függ, hogy a vállalásokat hogyan valósítják meg, mondja az UEAPME, a kézműves szakma és a KKV-k munkaadói szervezete. Az UEAPME értékeli a Bizottság javaslatát arról, hogy hogyan szüntessék meg az innováció útjában álló akadályokat és ösztönözzék a magánszektor fellépését. Azt is kiemelte azonban, hogy a szakpolitikusoknak bizonyítaniuk kell, hogy hajlandóak cselekedni és haladást elérni egyes témaköröknél, kezdve az uniós szabadalommal, amely drámai módon fellendíti a KKV-k innovációját. Az UEAPME bírálta, hogy nem foglalkoznak eleget azokkal a kisvállalkozásokkal, amelyek nem növekednek elég gyorsan vagy technológiailag nem elég fejlettek, ezeket a Bizottság szövege figyelmen kívül hagyja, pedig ezek biztosítják Európa innovációs tevékenységének és potenciáljának nagy többségét.

Gerhard Huemer gazdasági és költségvetéspolitikai igazgató a következő megjegyzéseket tette:

“Az Európai Bizottság stratégiája helyesen azonosítja az innovációs potenciálunkat visszafogó akadályokat illetve az állami szektor kulcsszerepét ezen akadályok megszűntetésében és a magánszektor ösztönzésében. Azonban e stratégia lehetséges előnyei csak elvben léteznek, ha a ma tett vállalásokat nem váltják valóra és nem követik azokat konkrét előrelépések valamennyi szakpolitikai területen. Az uniós szabadalom lesz ennek az első próbája. Reméljük, hogy a belga uniós elnökségnek sikerül e téren megállapodásra jutnia.”

“Ami a KKV-kat illeti, az európai innováció legnagyobb részét a hagyományos kisvállalkozások hajtják végre. Potenciáljukat ezért nem szabad alábecsülni, és további támogatást érdemelnek. Sajnos jelen közlemény főként a magas szintű technológián alapuló vagy gyorsan növekedő kisvállalkozásokra összpontosít, és úgy tűnik, a Bizottság csak e vállalatok számára nyújt hozzáférést az uniós finanszírozáshoz és kutatási programokhoz. Következésképpen az európai kisvállalkozások nagy részének egyre nehezebb lesz részt vennie határon átnyúló, uniós finanszírozású innovációs és kutatási projektekben. Ez olyan hiányosság, amit fel kell számolni, amennyiben Európa komolyan gondolja az innováció támogatását és a nemzetközi versenytársakhoz való felzárkózást. Egy olyan innovációs stratégia, amely csak a vállalkozások egy kis részével foglalkozik, kudarcra van ítélve.”