EU információk

Az UEAPME tevékenysége – Heti összefoglaló 102. szám, 2010. június 11.

Az UEAPME tevékenysége – Heti összefoglaló 102. szám, 2010. június 11.

Az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ), mint az UEAPME magyar tagszervezete minden héten lefordítja, összegzi és továbbítja tagjainak az Európai Kis- és Középvállalkozások Szövetségének (UEAPME) tevékenységéről készült heti összefoglalókat.

 

Vita az innovációról és az FP8-ról a kutatási biztossal

 

Az Andrea Benassi főtitkár által vezetett UEAPME delegáció a héten Maire Geoghegan-Quinn-nel, ez EU kutatásért, innovációért és tudományért felelős biztosával találkozott, hogy megvitassák a következő K+F és innovációs stratégiát. Az innováció témájában az UEAPME újfent rámutatott, hogy mennyire fontos az innováció szélesebb meghatározása, amelynek tovább kell látnia a csúcstechnológiánál, hogy elismerje és segítse a KKV sajátos innovációját. A KKV innovációs kapacitását támogatni kell azzal, hogy biztosítjuk a finanszírozáshoz és a meglévő technológiákhoz való hozzáférést, támogatási szolgáltatásokkal és hálózatok illetve klaszterek erősítésével, hangsúlyozta az UEAPME. Napirenden volt még az FP8, az új K+F és innovációs keretprogram. Az FP7 tapasztalatait és számadatait figyelembe véve az UEAPME arra szólított fel, hogy növeljék a KKV-re szabott programok költségvetését, amelyek ezidáig sikeresnek bizonyultak.

 

A SEPA Tanács első ülésén sikeresen megállapodott a határidőben

 

Andrea Benassi főtitkár részt vett a SEPA Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank által alapított és vezetett magas szintű szervezet első ülésén, amelynek célja, hogy a SEPÁ-ra, azaz az Egységes Euró Fizetési Övezetre való áttérést irányítsa és megvalósítsa. Feladata, hogy Európa-szerte érvényes szabályokat állítson fel a hitel- és adósság-folyósításra illetve a kártyaszolgáltatásokra. Miután a bankszektor irányítása alatt kevés haladás történt, a SEPA Tanács arra törekszik, hogy a SEPA irányító szerepét megerősítse oly módon, hogy az európai fizetési piac keresleti és kínálati oldalát összehozza. A találkozón a Tanács tagjai megvitatták a nemzeti fizetési rendszerekről a SEPÁ-ba történő migráció határidejének kérdését, és egyértelmű konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy fontos kitűzni kötelező határidőket az egyes SEPA termékekkel kapcsolatos előrelépéseknek megfelelően.

 

A SAC az EU foglalkoztatási és szociális programjának kulcskérdéseivel foglalkozott

 

Az UEAPME szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága (SAC) Brüsszelben ülésezett a héten. A résztvevők gyümölcsöző eszmecserét folytattak a soros belga EU-elnökség képviselőjével a szociális ügyi prioritásokról. A tagok ezután megvitatták és döntést hoztak a következő szakpolitikai lépésekről számos kulcstémával kapcsolatban, mint pl. a munkaidő-irányelv felülvizsgálata, a munkaidő szervezése közúti szállítással foglalkozó vállalkozók esetében, és az anyasági szabadságról szóló irányelv, amelyről hamarosan az Európai Parlamentben szavaznak. Az EU 2020 stratégiát is megvitatták, főként a foglalkoztatási irányelvekkel és a kormányzás kérdésével kapcsolatban. Végül az Európai Szociális Partnerek aktuális tevékenységeit is megvitatták, főként a közös projekteket a rugalmas biztonsággal kapcsolatban, illetve az éghajlatváltozás foglalkoztatásra gyakorolt hatását illetően, és a szociális partnerek ezzel kapcsolatos szerepét.

 

Az UEAPME és az OECD az együttműködés útjait keresik

 

Gerhard Huemer, a tanulmányi részleg igazgatója és Mario Gronert közgazdász Párizsban jártak a héten, hogy találkozzanak az OECD KKV és vállalkozói szakértőivel abból a célból, hogy megvizsgálják az együttműködés lehetőségeit is az elmúlt években történt kapcsolatfelvételt követően. A harmonizált statisztikai adatok hiánya a legsürgetőbb ügy, hiszen összehasonlítható adatokra van szükség, hogy empirikusan is vizsgálhassanak bizonyos szakpolitikai javaslatokat, értettek egyet a szakértők. Továbbá az aktívabb információ- és szaktudás-csere támogathatja mindkét szervezet kutatási tevékenységét, valamint a lehetséges közös projekteket. A KKV finanszírozást és KKV adózást emelték ki mint a legígéretesebb együttműködési területeket, és az OECD szakértői érdeklődést mutattak a Tanulmányi Részleg termékei, főként az UEAPME „Gondolkozz kicsiben!” tesztje és az SBA eredménytábla iránt.

 

Csúcstalálkozón elemezték a Mediterrán régió kihívásait

 

A Mediterrán Gazdasági Vezetők Csúcstalálkozója, amelyet az UEAPME és egyéb üzleti szervezetek támogattak tagszervezetünk, a PIMEC közreműködésével, múlt héten Barcelonában került megrendezésre. Luc Hendrickx vállalkozáspolitikai igazgató felszólalt a konferencián a gazdasági és üzleti kapcsolatok alakulásáról, kiemelve, hogy a szakpolitikák és kezdeményezések erősebb koordinációjára van szükség, valamint a regionális hatóságok nagyobb mértékű bevonására, ahogyan azt a 2004-ben aláírt Euro-mediterrán Vállalkozói Charta is előírja. A régiót érintő kihívásokkal kapcsolatban Hendrickx úr kiemelte egyebek mellett a munkaerőpiacok integrációját, főként a migrációs áramlatok tekintetében, az éghajlatváltozást és elsivatagosodást, és a működő CSR (vállalati felelősségvállalási) gyakorlatokat a helyi ellátói láncban.

 

Andrea Benassi programjából: Madrid, London, Párizs, Róma

 

Május 31.: Madridban a főtitkár felszólalt egy konferencián, amelyet a Bizottság és a spanyol elnökség szervezett a KKV és a fellendüléshez vezető út témájában (lásd 159. hírlevél). Részt vett ezen kívül az Európai Vállalkozói Díj 2010 ünnepségen, amelyen díjat adott át Antonio Tajanival, a vállalkozásügyi és ipari biztossal együtt.

Június 2.: Londonban Benassi úr részt vett tagszervezetünk, az ACCA (Bejegyzett Okleveles Könyvvizsgálók Szövetsége) KKV bizottságának ülésén. (lásd 159. hírlevél).

Június 4.: Brüsszelben Benassi úr és kollégái az egyéb Európai Szociális Partnereknél találkoztak az Európai Bizottság Elnökével, José Manuel Barrosóval, hogy megvitassák a jelenlegi válság foglalkoztatási és szociális aspektusait (lásd 159. hírlevél).

Június 7.: Brüsszelben Benassi úr részt vett a SEPA Tanács (egy magas szintű szerv, amelynek társelnökei a Bizottság és az EKB) első ülésén (lásd fent).

Június 8.: Párizsban Benassi úr felszólalt francia partnerünk, az APCM közgyűlésén.

Június 9.: Rómában Benassi úr részt vett partnerünk, a Confartigianato (Kézműves Vállalkozások Szövetsége) közgyűlésén.

Június 9.: Újra Brüsszelben, a főtitkár találkozott Maire Geoghegan-Quinn-nel, a kutatásért, innovációért és tudományért felelős európai biztossal (lásd fent).

Június 10.: Benassi úr találkozott Françoise Le Bail-lel, az Európai Bizottság KKV-ügyi megbízottjával.

Június 11.: Ma délelőtt Benassi úr találkozott Marianne Klingbeillel, aki az EB főtitkárságának jobb szabályozásért, értékelésért és hatásvizsgálatért felelős igazgatója.

 

Összeállította: IPOSZ Nemzetközi és Oktatási Igazgatóság