Fizikai foglalkozásúak besorolási feltételei:
I. Segédmunka, egyszerû betanított munka
E kategóriába sorolt munkák elvégzéséhez betanulási idõ nem szükséges. Indokolt esetben a munkáltató betanulási idõként maximum 1 hónapot írhat elõ.
II. Betanított munka, egyszerû szakmunka
Legalább hat havi betanulást igényel. Ide sorolandó az a szakmunkás is aki hat hónapnál kevesebb gyakorlati idõvel rendelkezik.
III. Szakmunka
Ellátásához hat hónapnál régebbi szakképesítés, vagy a munka folyamatában egy év feletti begyakorlás szükséges.
IV. Minõsített szakmunka
Kizárólag szakmunkás képesítéssel hosszabb, általában öt év feletti gyakorlattal végezhetõ tevékenység.
V. Mester szakmunka
Ide sorolhatók a szakmunkás bizonyítvánnyal és 10 év feletti szakmai gyakorlattal, kivételes szaktudással és különleges személyi adottsággal rendelkezõ fizikai dolgozók. Ide sorolhatók továbbá a mesterszakmunkások, valamint a legalább egy éves szakmai gyakorlattal rendelkezõ szaktechnikusok.
Ha a munkavállaló a kategóriára elõírt feltételekkel (képesítési követelmény, gyakorlati idõ) nem rendelkezik, akkor õt értelemszerûen eggyel alacsonyabb kategóriába kell besorolni.
A termelõ egységekben munkacsoportonként foglalkoztatandó munkakörökkötelezõ minimumának jegyzéke (mûszakonként):
1 fõt foglalkoztató közvetlen termelõcsoport: |
|
vezetõ sütõ szakmunkás |
2 fõt foglalkoztató közvetlen termelõcsoport: |
1 fõ 1 fõ |
vezetõ sütõ szakmunkás sütõ segédmunkás |
3 fõt foglalkoztató közvetlen termelõcsoport: |
1 fõ 1 fõ 1 fõ |
vezetõ sütõ szakmunkás betanított sütõmunkás sütõ segédmunkás |
4 fõt foglalkoztató közvetlen termelõcsoport: |
1 fõ 1 fõ 1 fõ 1 fõ |
vezetõ sütõ szakmunkás sütõ szakmunkás betanított sütõmunkás sütõ segédmunkás |
5 fõt foglalkoztató közvetlen termelõcsoport: |
1 fõ 1 fõ 1 fõ 2 fõ |
vezetõ sütõ szakmunkás sütõ szakmunkás betanított sütõmunkás sütõ segédmunkás |
6 fõt foglalkoztató közvetlen termelõcsoport: |
1 fõ 1 fõ 2 fõ 2 fõ |
vezetõ sütõ szakmunkás sütõ szakmunkás betanított sütõmunkás sütõ segédmunkás |
7 fõt foglalkoztató közvetlen termelõcsoport: |
1 fõ 2 fõ 2 fõ 2 fõ |
vezetõ sütõ szakmunkás sütõ szakmunkás betanított sütõmunkás sütõ segédmunkás |
7 foglalkoztatott fõt meghaladó közvetlen termelõcsoport |
1 fõ 3 fõ |
vezetõ sütõ szakmunkás sütõ szakmunkás Betanított és segédmunkás besorolás szükség szerint a termelési feltételek függvényében történhet. |
Az elõírt munkakörök besorolásához irányadó kategóriabeosztás:
- vezetõ sütõ szakmunkás |
IV-V. kategória |
(51-53 szakszám) |
- sütõ szakmunkás |
III. kategória |
(41-43 szakszám) |
- betanított sütõmunkás |
II. kategória |
(31-34 szakszám) |
- sütõ segédmunkás |
I. kategória |
(11-14; 21-24 szakszám) |
A sütõiparban foglalkoztatott fizikai munkavállalók besorolási példatára:
Kategóriák |
Élelmiszeripari munkabesorolási példatár szerinti szakszámok |
6/1992. MüM rend. szerinti kódszámok |
I. |
11-14 szakszámú munkák 21-24 szakszámú munkák |
(51-52 kódszám) (51-52 kódszám) |
II. |
31-34 szakszámú munkák |
(53-54 kódszám) |
III. |
41-43 szakszámú munkák |
(55-56 kódszám) |
IV. |
51-53 szakszámú munkák |
(57-58 kódszám) |
V. |
a munkaköri és személyi (képzettség, gyakorlat, stb.) jellemzõk alapján |
(57-58 kódszám) |
A munkáltatóknál lévõ minden fizikai munkakör elhelyezendõ az öt kategóriában.
Az egyedi, speciális munkakörök besorolását a munkáltatók saját hatáskörben határozzák meg az adott kategóriák figyelembevételével.
A SÜTÕIPARI SZAKMAI MUNKAKÖRÖK PÉLDATÁRA
SZAKSZÁM |
MUNKAKÖR |
11 |
Tojástörõ Telepõr |
12 |
Irodai takarító Portás Hivatalsegéd Sütõipari segédmunkás |
13 |
Üzemi takarító Babajka lehordó Lemeztisztító Udvaros |
14 |
Ládamosó Lisztes |
21 |
Laboráns (betanított) Szeletelõ (kenyér, morzsa, kétszersült) |
22 |
Csomagoló (morzsa, mélyhûtött termék) Készárú kezelõ (beolvasó, átadó, lerakó) Raktáros (készárú és alapanyag) Sütõipari betanított munkás (cimkézés, elszedés, konyhás, kifli elrakás) Sütemény beolvasó Ládázó Árukiadó szállításra |
23 |
Hûtõkamra kezelõ Fûtõ (vizsgához nem kötött) |
24 |
Zsákporoló |
32 |
Cukrász és tartós sütõipari termékek tészta feldolgozó Táblás Gépsor kezelõ Fûtõ (vizsgához kötött) Rakodó (liszt, szén, egyéb) Bolti eladó Gépkocsis készárú járatvezetõ |
33 |
Feladó (gépi) Váltó Morzsadaráló Morzsaüzemi szárító-daráló |
34 |
Feladó (kézi) |
41 |
Laboráns (képesített) |
42 |
Liszt elõkészítõ silós Kemencemunkás (cukrász, tartós sütõipari termékek) Kenyér rárakó szalagos kemencén Édesipari tészta készítõ Boltvezetõ Karbantartó (egyszakmás) |
43 |
Kemencemunkás (vetõszerkezettel) Kemencemunkás (lapátos, szerelt kemencén) Kemencemunkás (vetõlapáttal) |
51 |
Vonalfelügyelõ Tésztakészítõ, dagasztó |
52 |
Univerzális sütõipari szakmunkás Sütõipari összmunkás Váltó Karbantartó (többszakmás) |
53 |
Dagasztó hagyományos géppel |
Szellemi foglalkozásúak besorolási feltételei:
Vezetõk: (A)
Vezeto I. (11. kódszám)
Ide kell besorolni a gazdálkodó szervezet nagyobb szervezeti egységeinek vezetõit és helyetteseit (pl. gyáregység, gyárrészleg, fõosztály, stb.)
Vezetõ II. (12. kódszám)
Ide az osztályvezetõket és ezzel egyenértékû szervezeti egységek vezetõit és helyetteseiket, továbbá a vállalati szervezeti szabályzat szerint osztályszervezetbe nem tartozó vezetõket és helyetteseket kell sorolni.
Termelési (tevékenység) irányítók: (B)
Termelési (tevékenység) irányító I. (21. kódszám)
Ide kell besorolni a szakirányú felsõfokú végzettségû termelésirányítókat (pl. gyáregységi szervezet keretei között mûködõ gyárak vezetoit, üzemvezetõket, mûvezetõket, forgalomirányítókat, számítástechnikai egységek mûszakvezetõit, és mindezek felsõfokú szakmai képesítéssel rendelkezõ helyetteseit).
Termelési (tevékenység) irányító II. (22. kódszám)
Ide a középfokú szakmai végzettséggel (technikusi és szakközépiskola) rendelkezõ termelés- és forgalomirányítók, valamint azok helyettesei sorolandók.
Termelési (tevékenység) irányító III. (23. kódszám)
Ebbe az I. és II. kategóriában elõírt feltételekkel nem rendelkezõ termelés- és forgalomirányítókat kell besorolni.
Szellemi foglalkozású (nem vezetõ beosztású) alkalmazottak (C)
Ide kell besorolni azokat az érdemi munkát végzõket, akik az irányítás, végrehajtás, ellenõrzés területén feladatukat önállóan, felelõsséggel látják el.
További besorolási feltételek:
Szellemi foglalkozású alkalmazottak I. (31-32. kódszám)
Középfokú iskolai végzettség.
Szellemi foglalkozású alkalmazottak II. (33-35. kódszám)
Középiskolai végzettség és a munkakör betöltéséhez szükséges felsõfokú szaktanfolyami képesítés.
Szellemi foglalkozású alkalmazottak III. (36-38. kódszám)
Egyetemi - fõiskolai végzettség.
Ügyviteli alkalmazottak (D) (41-42. kódszám)
Ide kell besorolni az ügyviteli feladatokat ellátókat és azokat az érdemi munkát végzõ szellemi foglalkozásúakat, akik a megfelelõ iskolai végzettséggel, illetve tanfolyami képesítéssel nem rendelkeznek.
MINIMÁL ALAPBÉREK A SÜTÕIPARBAN
2005. április 1-tol
(40 órás munkahét figyelembevételével, normál munkakörülményekhez)
Fizikai foglalkozásúak
Kategória |
Élelmiszeripari munkabesorolási példatár szerinti szakszám |
Ft/óra |
Ft/hó |
I. |
11-14 szakszámú munkák |
|
|
|
21-24 szakszámú munkák |
328,00 |
57 000 |
II. |
31-34 szakszámú munkák |
334,00 |
58 000 |
III. |
41-44 szakszámú munkák |
366,00 |
63 500 |
IV. |
51-54 szakszámú munkák |
403,00 |
70 000 |
V. |
a munkaköri és személyi (képzettség, gyakorlat, stb.) jellemzõk alapján |
424,00 |
74 000 |
Szellemi foglalkozásúak
Besorolás |
Ft/hó |
Vezetõ I. |
148 000 |
Vezetõ II. |
122 000 |
Termelésirányító I. |
95 000 |
Termelésirányító II. |
85 000 |
Termelésirányító III. |
74 000 |
Szellemi foglalkozású alkalmazott I. |
68 000 |
Szellemi foglalkozású alkalmazott II. |
80 000 |
Szellemi foglalkozású alkalmazott III. |
95 000 |
Ügyviteli alkalmazott |
67 000 |
A 2005. évi keresetnövelés ajánlott mértéke éves szinten 6%.
Budapest, 2004. december 9.