Letölthető dokumentumok

Európai kitekintő 2010-02

Európai kitekintő 2010-02

TANULMÁNY

A francia kézműipar jelentősége – a kézműipari szervezetek gazdaságszervezési feladatai

 

 „A kézművesség – Franciaország első számú vállalkozása”

A kézművesség az idők kezdete óta létezik, fontos szerepet töltött és tölt be a társadalom fejlődése és a népjólét szempontjából. Nem véletlen, hogy úgy tartják, hogy a kézművesség az ipar atyja és a mezőgazdaság bátyja.

 

Néhány évvel ezelőtt Franciaországban a kézműipar politikai képviseletét önálló minisztériumi szintre emelték, egyúttal egy rendkívül hatásos, ám egyszerű szlogent is bevezettek a francia köztudatba: „A kézművesség – Franciaország első számú vállalkozása”. A francia reprezentatív kézműves szervezetek egybehangzó véleménye szerint túlzás nélkül megállapítható, hogy ez valóban így is van.

 

A kézművesség egy olyan gazdasági szektor, amely létfontosságú ugyanúgy Franciaország, mint Európa szempontjából. A nemzeti kormányok és az európai döntéshozók is egyre inkább felismerik ezt a tényt, ám a szektor számára szükséges intézkedéseket még mindig csak nagyon lassan képesek megtenni. Az európai kézművesség képviselői azonban éber figyelemmel követik a politikai színtéren folyó eseményeket.

 

A tanulmány teljes szövege honlapunkról letölthető:

 

A francia kézműipar jelentősége.doc