Letölthető dokumentumok

Európai kitekintő 2010-05

Európai kitekintő 2010-05

TANULMÁNY

A német kézműipar kampánya Németországban a kézműipari szakmák népszerűsítésére. Tapasztalatok 2010-ben.

 

 

A berlini Szociális Kutatásokkal és Statisztikai Elemzésekkel foglalkozó intézmény a német kézműipar megrendelésére 2008-ban országos felmérést végzett a német társadalomban arról, hogy milyen kép él jelenleg a kézműiparról, az iparos szakmákról, a szakmák elismertségéről a különböző korosztályoknál. A felmérés negatív eredményt hozott: kiderült, hogy a kézműipar sokkal jelentősebb szerepet játszik a társadalomban, mint ahogyan erről a polgárok gondolkodnak. Főleg a fiatalabb korosztály rossz helyzetértékelésből kiindulva nem választja az egyébként jó megélhetést biztosító iparos szakmákat. Igaz, hozzá járul ehhez a demográfiai csökkenés is. Mégis a családok értékrendjében a kézműiparról egy nagyon elavult kép van életben, a fiatalok pedig egy kényelmesebb életmód miatt sem hajlanak ezeknek a szakmáknak a művelésére. Nem tudnak arról, hogy a szakmák nagy része modernizálódott és a jelenlegi munkafeltételek fokozatosan javulnak.

A német kézműipar ezért levonta a következtetést: cselekedni kell, tudatni kell a társadalommal a valós helyzetet, a kézműipar igazi jelentőségét, mindenekelőtt a foglalkoztatásban.

A német kézműipar ezért egy minimum tíz éves országos népszerűsítési kampány beindítása mellett döntött. Ebben követte a francia kézműipar hasonló, már évek óta tartó kezdeményezését. A kampányra évente 10 millió eurót szántak. Jobban be kívánják mutatni a sokoldalú kézműipart a társadalomnak, növelni akarják a súlyát a kormánynál és a médiában. Fel akarják ébreszteni az ifjúság kíváncsiságát és összekötik a kézműipart a modernizáció, az új technológiák fogalmával.

A tanulmány teljes szövege honlapunkról letölthető:

 

A német kézműipar kampánya Németországban a kézműipari szakmák népszerűsítésére.doc

 

 

Összeállította: IPOSZ Nemzetközi és Oktatási Igazgatóság