Aktuális híreink

29. Betlehemi jászol kiállításra

2022. December 04. 16:04
meghv 2022

A Magyar Kézműveségért Alapítvány immár 29. alkalommal rendezi meg a Betlehemi jászol kiállítását, amelynek anyagát idén – remélhetően hagyományteremtő módon – újra a Szent István Bazilika Lovagtermében mutatjuk be 2022. december 16-tól 2023. január 8-ig.

A sorozatot 1994-ben a római 100 jászol nemzetközi kiállítás mintájára indítottuk el, amelyre hazánk 1993-ban kapott először meghívást.

Ezekkel a kiállításokkal egyúttal a ciszterciek által az 1940-es években kezdeményezett betlehem-készítő mozgalom hagyományait is ápoljuk. 

Az évek során – a kiállítás színesítése, még látványosabbá tétele érdekében – a betlehemi jelenetet vagy annak szereplőit ábrázoló művek mellett olyan alkotásokkal bővítettük a palettát, a pályázati lehetőséget, amelyek a betlehemezés népszokásait örökítik meg, a betlehem mának szóló üzenetét fogalmazzák meg, vagy az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódnak, és meghittebbé, ünnepibbé és egyedivé tehetik otthonunkat, asztalunkat, karácsonyfánkat vagy éppen öltözékünket.

A pályamunkákat ezúttal is népi iparművészekből és néprajzkutatókból, valamint a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló zsűri bírálta el. A zsűri tagjai elsősorban a művészi érték, eszmeiség, esztétikai megjelenés és technikai kivitelezés alapján döntöttek az alkotásokról, az amatőr pályázók esetében a készítők életkorát és személyét is figyelembe véve. Értékelték az új ötleteket, új technikákat, a téma új megközelítéseit, a kísérletező kedvet is.  

A zsűri végül 121 pályázó összesen majdnem 170 munkáját fogadta el.

A kiállítás gazdag anyagát a tavalyi évhez hasonlóan, idén is a nyári kiállítás anyagát is tartalmazó összevont háromnyelvű fotóalbumban örökítettük meg.

 

A Magyar Kézművességért Alapítvány