Digitalizáció az építőiparban, Ajka-Devecser és Térsége Ipartestület - IPOSZ

Digitalizáció az építőiparban, a tervezéstől az ajánlattételig Ajka-Devecser és Térsége Ipartestület valamint IPOSZ GINOP-5.3.5-18-2019-00155
Elindult a Digitalizálás és technológiai innováció szerepe a komplett tervezéstől az ajánlattételig elnevezésű projekt!

A kedvezményezett neve: Ajka-Devecser és Vidéke Ipartestület

A konzorciumi partner neve: Ipartestületek Országos Szövetsége, IPOSZ

A projekt címe: A digitalizálás és technológiai innováció szerepe a komplett tervezéstől az ajánlattételig

A szerződött támogatás összege: 49 800 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100%

 

ELKÉSZÜLT AZ AJKA-DEVECSER ÉS TÉRSÉGE IPARTESTÜLET ÉS IPOSZ KÖZÖS PROJEKTJÉNEK ZÁRÓTANULMÁNYA


Az Ajka-Devecser és Térsége Ipartestület a GINOP-5.3.5-18-2019-00155 azonosító számú pályázat kapcsán az Ipartestületek Országos Szövetségével (IPOSZ) együtt megvalósított egy projektet, amely fő célja, hogy a konzorciumi partnerek együttműködésével felmérje az építőipar területén a digitalizálás és technológiai innováció szerepét, főleg a kkv-szektorban és a tervező mérnököknél. A megvalósítás  időszaka lezárult, a hazai és nemzetközi tapasztalatokról tanulmány készült. A tanulmány bemutatja a kialakított két képzés eredményét, tematikáját és a projektből származó javaslatokat. Mindez megtekinthető részletesen abban a tanulmányban, amelyet az alábbi linken érhetnek el: A zárótanulmány sok olyan kérdéskörrel foglalkozik, amely összefüggésben van a kormányzat jövőbeli elképzeléseivel a digitalizálás további perspektíváival összefüggésben. Ezek a tervek messzemenően érintik a családi és mikro vállalkozásokat is, amelyek ebben a projektben is fontos célközönség voltak.     
Zárótanulmány letöltése

A projekt tartalmának bemutatása: A projekt főleg a mikro és kisvállalkozások digitalis ismereteit kívánja bővíteni. Fő célja, hogy a konzorciumi partnerek együttműködésével felmérje az építőipar területén a digitalizálás és technológiai innováció szerepét, főleg a kkv-szektorban és a tervező mérnököknél. Két képzési anyagot kialakítani a legfontosabb ismeretek és tapasztalatok átadására, elsősorban annak érdekében, hogy javuljon a szolgáltatások, a beszállítói és alvállalkozói tevékenységek digitalizáltsági foka. Két képzés végrehajtása pilot jelleggel összesen 90 fő részvételével. A két képzés megcélzott területe:
-        Az egyik képzési program az épületek megtervezéséhez (ideértve az épületek engedélyeztetési, kivitelezési terveztetését is), valamint a megrendelők és a szolgáltatók közötti kommunikációhoz kapcsolódó digitális megoldásokkal kell, hogy foglalkozzon. (Olyan technológiák bemutatása is, mint az építmény információs modellezés, BIM).
-        A másik képzési program az alábbi két terület adminisztrációjához kapcsolódik, egyrészt a megrendelők felé tett ajánlattételek minőségének fejlesztése, másrészt az alvállalkozókkal való digitális kommunikáció fejlesztésére irányul
A projekt eredményeit összefoglaló tanulmányban tervezzük összesíteni és megküldeni a döntéshozók, kormányzati és szakmai szervezetek részére.

 

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2022. 05. 31.

Projekt azonosítószáma: GINOP-5.3.5-18-2019-00155

Projekttel kapcsolatos kérdéseiket várjuk az alábbi elérhetőségeken: 06-30-385-6048, rettich@iposz.hu

 

A projektben egy mélyinterjús kutatás már megvalósult, ahol 45 mérnök, 45 vállalkozás és 10 megrendelő került megkérdezésre.

A vélemények alapján készült egy tanulmány, melyet az alábbi linken olvashatnak:

Kutatási összefoglaló

Kialakításra került egy kommunikációs stratégia és már decemberben megkezdődött egy KKV-Vállalkozói sarok kialakítása a Hatos Csatornán, ahol 8 adás keretében majd a project minden fontosabb lépését figyelemmel lehet kísérni.

Az első, 2021. December 15-i adás az alábbi linken megtekinthető:

https://frissvideok.hu/regionalis/1501115-video-tea-gloriaval-20211215-i-resz-hatoscsatorna

 

A következő adás 2022. január 26-án látható a Hatos Csatornán a Tea Glóriában című műsorban 20 órától.

Jelenleg a képzési anyagok vannak kidolgozás alatt, várhatóan március közepére elkészülnek és ezt követően az érdeklődők meghirdetjük a képzések pontos időpontjait, helyszíneit, hogy azok minden kis építőipari vállalkozás számára elérhetőek legyenek.