Aktuális híreink

AMKA- Pályázati felhívás

2022. June 17. 10:35
Visszatérünk egy korábbi sikeres helyszínhez! Idén újra a városligeti Vajdahunyadvár otthont Alapítványunk 29. alkalommal
megrendezendő nyári kiállításának.

A kiállításon való részvételre Alapítványunk az IPOSZ-szal és a BKIK Kézműipari Tagozatával együttműködve MAGYAR KÉZMŰVESSÉG - 2022 valamint MAGYAR SZENTEK ÉS EGYHÁZMŰVÉSZET - KÉZMŰVES SZEMMEL címmel kettős tematikájú, nyílt pályázatot hirdet tárgyalkotók számára.
X
A pályázaton hazai és határon túli magyar alkotók - népművészek, kézműves iparművészek; egyéni jelentkezők és alkotóközösségek -maximum 3 olyan alkotással vehetnek részt, amelyek természetes alapanyagokból, kézműves technikával készültek. (A funkcionálisan összetartozó tárgy-együttes, készlet, garnitúra 1 alkotásnak számít, de a rendezők fenntartják a jogot, hogy - elfogadás esetén - a kiállítás arányai érdekében egy sok darabból álló készlet nem teljes terjedelemben kerül kiállításra.)
•    A pályázat első részére kötöttség nélkül, szabadon választott alkotásokat lehet beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumkincsét, forma- és színvilágát felhasználó, vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak - pl. az otthon (a nappali, a konyha, az ebédlő, a gyerekszoba) igényes berendezésére, díszítésére alkalmas használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei (viseletek, öltözékek, kiegészítők, ékszerek); játékok, hangszerek, kések és egyéb tárgyak; vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák produktumai - lehetnek.
Szívesen fogadjuk a helyi értéktárba vagy a hungarikumok közé már bekerült vagy elbírálás alatt álló alkotásokat is.
•    A pályázat másik részében természetes anyagokból, kézműves technikával készített alkotásokat várunk a magyar szentek életét megidéző, a hozzájuk kötődő történeteket, legendákat megelevenítő, illetve az egyházművészetbe sorolható alkotásokat várunk.
Regisztrációs határidő: 2022. augusztus 10.
Az erre szolgáló internetes felület legkésőbb június közepétől lesz elérhető honlapunkon. Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.
Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és a nevezési díj befizetésére): 2022. augusztus 13.
•    Nevezési lap megküldése
A honlapunkról ugyancsak április közepétől letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailen: Word-formátumban, az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni. (Képformátumban - jpg, bmp, nem szerkeszthető pdf stb. - elektronikusan küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni.) Amennyiben ez elektronikus formában nem megoldható, postán (az Alapítvány címére) vagy időpont-egyeztetés után személyesen kérjük a nevezési határidőig eljuttatni.
•    Nevezési díj befizetése
A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig kérjük az Alapítvány OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára átutalni vagy (lehetőleg OTP-fiókban) befizetni. Az Alapítvány földrajzi címe helyett minden esetben ezt a számlaszámot kell feltüntetni. Számlát kizárólag a befizető nevére állíthatunk ki. A nevezési díj elutasított pályázat esetén sem jár vissza.
•    Nevezési díj:
egyéni jelentkezőknek:    4.500 Ft
az Alapítvány támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak:    3.500 Ft
alkotóközösségeknek (kollektív pályamunkák esetében):    6.500 Ft
Az anyaggyűjtés helyszíne: Budapest, Vajdahunyadvár, Mezőgazdasági Múzeum (Budapest, XIV. kér., Városliget)
Az anyaggyűjtés időpontja: 2022. augusztus 15-16. 10-16 óra között. - Figyelem! A Vajdahunyadvár területére gépjárművel csak engedéllyel lehet behajtani, amelyet a Budapesti Közlekedési Központ ad ki.
A pályázatra beadott alkotások nem automatikusan kerülnek kiállításra! Válogatásukat erre az alkalomra felkért szakértőkből: néprajzkutatókból és iparművészekből álló zsűri végzi. A zsűri döntése ellen nem lehet fellebbezni.
A kiállítást a nagyközönség a Vajdahunyadvár Oszlopos termében 20221. augusztus 26. és szeptember 09. között tekintheti meg.
A kiállított alkotások visszaadásának időpontja: 2022. szeptember 10-11.10-16 óra között.
Elismerés, díjazás: a kiállításra bekerülő pályázók oklevelet kapnak, a zsűri által kiemelt alkotók ezen túlmenően különböző díjakat, elismeréseket vehetnek át. Az eredményhirdetéssel összekötött díjkiosztó ünnepségre 2022. augusztus 25-én a Vajdahunyadvárban
kerül sor.

Tájékoztatjuk az alkotókat, hogy a 29. Betlehemi jászol kiállítás hivatalos megnyitójára jelenik meg a két országos kiállítás anyagát színes fotókon bemutató háromnyelvű együttes album, amelyben a kiállításokra bekerült minden pályázó 1-1 munkája szerepelni fog!

A részletes információk az Alapítvány honlapjára (www.amka.hu) és Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre kerülnek, illetve Gál Annától kaphatóak. Levélcím: Gál Anna, IPOSZ, AMKA, 1087 Bp., Luther u. 4-6. Tel: 20/570-7085 e-mail: amka@amka.hu