Aktuális híreink

Augusztus 20. - Fónagy János: Szent István végérvényesen kijelölte Magyarország helyét

2023. August 18. 16:43
Augusztus 20. - Fónagy János: Szent István végérvényesen kijelölte Magyarország helyét
Fotó: Juhász Melinda

Szent István annak idején a kereszténység alapjára épített erős nyugati típusú államot, s ezzel végérvényesen kijelölte a magyarok helyét Európában - mondta Fónagy János pénteken az augusztus 20-ai államalapítás alkalmából tartott ünnepségen Budapesten. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kilenc kitüntetést adott át az eseményen.

    Kiemelte: Szent István tetteinek ereje abban rejlik, hogy biztonságot és jövőképet adott az országnak.
    Felidézte, hogy augusztus 20-án Magyarország születésnapját, az államalapító Szent István királyt ünnepeljük, aki egységbe kovácsolta a népet, nemzetet faragva belőle.
    Az államtitkár azzal folytatta, hogy minden korábbi nemzedéket próbára tett a történelem, hogy ellenállás nélkül ne hagyja idegenek kezébe jutni Magyarországot. Az ország ma azért létezik, mert őseink, amikor kellett, kiálltak érte és megőrizték Szent István örökségét - tette hozzá.
    Úgy fogalmazott, hogy magunk ura lenni, közben magyarnak megmaradni soha nem "ölünkbe hullott ajándék" volt a Kárpát-medencében; minden történelmi próbatételt túléltünk mert megvolt az erőnk a hitünk és az elszántságunk.
    Rámutatott: a küzdelmek és kihívások ma sem kerülik el az országot, a szomszédban dúló háború, az elhibázott brüsszeli szankciók miatti gazdasági válság, az egész Európát átformáló migrációs nyomás és a koronavírus mind próbára teszi a kormányt és a családokat.
    Szerinte Magyarországnak most nagyon erősnek kell maradnia, hogy tovább épülhessen az államalapító országa, amely "több mint ezer éve otthont és biztonságot ad a magyaroknak".
    Fónagy János Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adott át Gaál József gépész üzemmérnöknek, Kecskemét alpolgármesterének a Bács-Kiskun vármegye és Kecskemét gazdaságfejlesztése érdekében végzett munkájáért.
    Szintén Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott Kocsis István, a Magyar Posta Zrt. hálózati igazgatója a postai hálózat hatékony működtetése érdekében végzett munkája elismeréseként, illetve Vörös Béla Árpád villamosmérnök, a Balaton Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, az Ipartestületek Országos Szövetségének alelnöke.
    Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben Antalné Dobos Nóra, Csaba Éva, Farkas Anikó, Kocsisné Papp Pálfi Ágnes, Krauter Borbála részesült, mindannyian a Magyar Postánál vezető beosztásban dolgoznak.
    A Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetést Bagaméri Árpád, rádió-, tv-műszerész, a Nyírbátori Általános Ipartestület elnöke vette át az eseményen. MTI