Aktuális híreink

Csák János: 35 milliárd forint keretösszegű pályázat társadalmi egyeztetése indul

2023. August 22. 13:50
Társadalmi egyeztetésre bocsátják a 35 milliárd forint keretösszegű Fókuszterületi innovációs projektek támogatása című pályázatot - jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban pénteken.

    Elmondta: a magyar kormány azt tűzte ki célul, hogy 2030-ra a globális innovációt tekintve a világ legjobb 25 országa közé kerüljön Magyarország, Európában pedig a legjobb 10 ország közé. Ez reális célkitűzés, ennek érdekében tavasszal a kormány elfogadta a Neumann János programot, ebben a programban idén 80 milliárd forintot szánnak a nemzeti kutatás-fejlesztési és innovációs programok támogatására - ismertette.
    Most elindul a társadalmi egyeztetése a 35 milliárd forint keretösszegű programnak, amelyhez a tárca várja a beérkező véleményeket, majd a pályázatokat. A minisztérium nyitott arra, hogy a piaci szereplők és az akadémiai szektor véleményét beillessze a pályázatba - mondta a tárcavezető.
    Közlése szerint az elmúlt néhány évben a hazai kkv-szektor jelentőset lépett előre, a projekt keretében a vállalkozások akár 800 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kaphatnak innovációs fejlesztéseik megvalósítására.
    A pályázati keret a Neumann János program három innovációs fókuszterületére koncentrál: a gazdaság digitális átállására, az egészségiparra, valamint a zöld átállásra.
    A program célja, hogy növekedjen a szabadalmak és az új termékek száma, és szorosabbá váljon a cégek, az egyetemek és a kutatóintézetek együttműködése. MTI