Aktuális híreink

Elérte a szerződött hitelösszeg a 2450 milliárd forintot a Széchenyi Kártya Program keretében

2020. April 05. 15:52
A Széchenyi Kártya Program keretében a 2002-es indulástól idén március végéig 408 ezer hiteligényt fogadtak be, a létrejött hitelügyletek száma már több mint 305 ezer, a szerződött hitelösszeg pedig elérte a 2450 milliárd forintot - tájékoztatta a KAVOSZ Zrt. pénteken az MTI-t.
 A kis- és középvállalkozásokat kedvező feltételű és rövid átfutási idővel igényelhető hitelekkel finanszírozó programban az idei első két hónapban több mint 3 ezer ügylet keretében 40 milliárd forintot meghaladó szerződéskötésre került sor.
    Március 1-20. között a teljes Széchenyi Kártya Programban a befogadott kérelmek száma 13,4 százalékkal, a jóváhagyott kérelmek száma 11,6 százalékkal, a szerződött hitelek összege pedig 19,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
    A növekedés különösen a likviditási problémák megoldására használt Széchenyi Kártya folyószámlahitelnél figyelhető meg, ezt tekintik a kkv-k a legjobb és kézenfekvő megoldásnak napi pénzügyi problémáik kezelésére - közölte a KAVOSZ.
    A közleményben kitértek arra is, hogy szembetűnő a válságban leginkább érintett szektorokban működő kkv-któl befogadott kérelmek növekedése március harmadik hetében az előző év hasonló időszakához képest. A szálláshely szolgáltatás, vendéglátás területén dolgozó vállalkozásoktól befogadott kérelmek száma 250 százalékkal, a szállítás, raktározás területén működőktől befogadottaké 187,5 százalékkal, a feldolgozóiparban működőktől befogadottaké pedig 177,1 százalékkal nőtt.
    A program keretén belül működő Agrár Széchenyi Kártya már kilencedik éve segíti a hazai mezőgazdasági vállalkozások likviditási helyzetének javítását. A tavalyi a kártya indulása óta a legsikeresebb évnek bizonyult, több mint 56 milliárd forintot helyeztek ki. Idén február végéig már több mint 8 milliárd forint összegű új szerződéskötésre került sor.
    A közlemény idézi Krisán Lászlót, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatóját, értékelése szerint a Széchenyi Kártya Program nemcsak gazdaságstratégiailag fontos termék, hanem az államnak megtérülő vállalkozástámogatási eszköz is. A hat hitelterméket tömörítő program 18 éve áll a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozások rendelkezésére. A konstrukciók fejlődése töretlen, az MKIK és a VOSZ irodahálózata biztosítja a kkv-k tömeges elérését - hangsúlyozta a vezérigazgató.
Forrás:MTI