Aktuális híreink

Idén is versenyeznek a bejglik az Év Bejglije címért

2021. október 26. 06:47
Idén is versenyeznek a bejglik az Év Bejglije címért
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén is meghirdette az Év Bejglije versenyt cukrászdák és vendéglátóhelyek számára.
A tavalyi évben debütált megmérettetés óriási sikert aratott, közel 60 bejgli versengett a címekért 2020-ban, és a díjazott ünnepi süteményekről több mint 50 médiaorgánum számolt be.
A cukrászdák és vendéglátóhelyek idén is három kategóriában nevezhetnek 2021. november 10-ig a versenyre:
  • hagyományos diós bejgli
  • hagyományos mákos bejgli
  • ínyenc bejgli.
A nevezett termékeknek meg kell felelniük a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak. A töltelék mennyiségének a süteményekben legalább 40%-nak, míg a töltelék jellegét meghatározó anyag mennyiségének a tölteléken belül legalább 40%-nak kell lennie. 
Az ínyenc kategóriába vegyes, valamint olyan különleges töltelékű bejglikkel nevezhetnek a versenyzők, melyek meghatározó alapanyagai szintén szerepelnek a Magyar Élelmiszerkönyvben a felhasználható alapanyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, zöldségek, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek.
Mindhárom kategóriában az első három helyezett kap díjat és az aranyérmes termékek nyerik el az Év Diós Bejglije, Év Mákos Bejglije és az Év Ínyenc Bejglije címet.
A legmagasabb összesített pontszámot elérő bejgli elnyeri az Auguszt Elemér különdíjat.
Idén újítás, hogy a bejgliket kategóriánként külön zsűri értékeli. A zsűriben a tavalyi év után idén is szerepet vállalt Harsányi Levente televíziós és rádiós műsorvezető, aki végzett cukrász kolléga is egyben.
A zsűrizést követő ünnepélyes díjátadást egy sajtótájékoztató keretében a Zila Kávéház – Krisztina Cukrászdában 2021. november 24-én tartja az Ipartestület, az eseményt követően ismerheti meg a nagyközönség az idei nyerteseket.
Az Ipartestület tavaly 300 rúd bejglit adományozott a nyertes süteményekből az Országos Mentőszolgálat, a Heim Pál Gyermekkórház és a Dél-pesti Centrumkórház dolgozói részére, idén is szeretnék meglepni ünnepi felajánlásukkal olyan intézmények dolgozóit, akik emberfeletti munkát végeznek a közjóért a hétköznapokban.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2021. november 10-ig fogadja a nevezéseket, a részletes versenykiírás honlapjukon olvasható: www.cukraszat.net