Aktuális híreink

Iposz-SZMTOI: 250 főt oktattak díjmentesen egy pályázatnak köszönhetően!

2021. August 13. 08:46

Nemzetközi sajtónyilvános konferenciát tartott a Szobafestő-, Mázoló, Tapétázó Országos Ipartestület (SZMTOI) és az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) Kecskeméten. A konferencián beszámoltak a GINOP 5.3.5-18-2018-00027 kódjelű pályázatról, amely teljes mértékben az Európai Szociális Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat jóvoltából valósult meg. A pályázat keretösszege 30 millió forint volt.
Fotó: Juhász Melinda

„A digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazási és képzési lehetőségei a festő-, mázoló-, tapétázó mikro- és kisvállalkozások gyakorlati tevékenységében – a szakma jövője” nevű pályázat során az Ipartestületek hat alkalommal vállalták a mikro- és kisvállalkozók tájékoztatását a legújabb digitális megoldásokról szerte az országban. A nemzetközi konferencia célja a határainkon kívül és azon túl megszerzett tapasztalatok megosztása, megvitatása, hogy a pályázat lezárulását követően egy átfogó tanulmány készüljön, amelynek célja, az iskolai rendszerbe való bekerülés.

Németh László, az IPOSZ elnöke megnyitó beszédében beszélt a festőszakma jövőjéről és kifejtette abbéli reményét, hogy a projekt eredményeként kialakulhatnak olyan képzések, amelyek javára vállhatnak a festőszakmának és a fiatalok a szakmai képzésekről már ezzel a tudással jönnek ki az iskolából. Ez ügyben már felvették a kapcsolatot különböző oktatási centrumokkal is, hiszen nemcsak a tanulóknak, hanem az oktatóknak is meg kell ismerniük az új technikákat.
Németh László, az IPOSZ elnöke Fotó: Juhász Melinda

Helmut Schulz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnöke elmondta, a digitális ismeretek a festőszakmában is nagyon fontosak, ezért támogat minden olyan kezdeményezést, ami ezeket mozdítja elő. A fiatalok megszólítása szerinte évek óta komoly kihívása a festő szakmának, akár ebben is segíthet a digitális eszközök bevonása. Ugyanakkor az elnök kihangsúlyozta, a jó szakembernek a digitális ismeretek mellet a gyakorlatban is felkészültnek kell lennie.
Helmut Schulz, a Festőipari Vállalkozások Nemzetközi Szövetségének (UNIEP) elnöke Fotó: Juhász Melinda

Kovács László, az SZMTOI elnöke előadásban részletesen beszélt a szakmai workshopokról, amelyek az alapvető számítógépes ismeretek elsajátításával kezdődtek, majd később alkalmat adtak a különbőzű új technológiák megismerésére, mint például a nagy falfelületekre tervezett matricák tervezése és annak kivitelezése. Kovács szerint a digitális eszközök megismerésével vonzóbbá tehető a szakma, és nagyobb eséllyel kerülhető el a lemorzsolódás. A workshopokon összesen 250 fő vett részt, fiatalok és idősebbek egyaránt. Szeptember végére pedig elkészülnek a tanulmányok, melyek segítségével megreformálható a szakképzés – tette hozzá.
A kétnapos nemzetközi konferencia első napján hazai és külföldi előadók beszélnek a digitalizáció, automatizáció és technológiai fejlődés alkalmazásairól, képzésekről, a szakma jövőjéről tartanak előadást. A konferencia második napján szakmai kiállítók állnak az érdeklődők rendelkezésére, konzultációs lehetőségre nyílik alkalom.

  Kovács László, az SZMTOI elnöke  Fotó: Juhász Melinda