Aktuális híreink

Mágikus málna angyalbögyörővel

Mágikus málna angyalbögyörővel

Kánikula idején nincs jobb ötlet egy fagylaltversenynél. Különösen akkor, ha a jó nevű szervező, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kiválasztotta az ország legcsodálatosabb készítményeit, és már csak tapsolni kell a győzteseknek, no meg válogatni a Zila Kávéház-Krisztina Cukrászda felfoghatatlanul gazdag fagylaltospultjából.

Fotó: Juhász Melinda

Felmerül a kérdés, hogy vajon mi okból kell népszerűsíteni a népszerűségi listán előkelő helyen szereplő kézműves fagylaltokat? Nos, az Év Fagylaltja versenyen csak azok indulhatnak, akik kizárólag természetes alap- és járulékos anyagokkal dolgoznak. Néhány a fagyiköltemények fantázianeveiből: Mámoros málna, Passió-karamell, Szőke Tündér, Őrült szezám, Alföldi angyalbögyörő…

Mielőtt angyalok és tündérek szárnyán el nem szállunk, rögzítenünk kell a kopogós tényeket: a versenyre idén a kézműves kategóriában 43 fagylalt nevezett, mellettük a fagylalt alapanyag-gyártók, forgalmazók kategóriájában 19 fagylalt mérette meg magát. A kézműves kategória döntőjébe 13 fagylalt került, amelyeket a versenyzőknek a zsűri jelenlétében kellett elkészíteniük. Ez az a kategória, amelybe csak olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amelyek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Nem csalás, nem ámítás, a zsűri a szakmai tudást és a rendkívüli kreativitást figyelembe véve döntött, így fordulhatott elő, hogy az Év Fagylaltja verseny győztese másik kreálmányával az ezüstérmet is Balatonfüredre vihette haza. Ám a többiek is megérdemlik, hogy felsoroljuk őket! (Bevallom őszintén, én jóval több fagyi között sem tudtam különbséget tenni.)

Cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye: - Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja vándorkupa győztese: Passió-karamell – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred -Ezüstérem: Törökmézes vanília – Dobó Norbert, Füredi Fagyizó – Balatonfüred -Bronzérem: Modena Kincse – Koncz Andrea, Sissi Kézműves Fagyizó – Gödöllő -Bronzérem: Zöldcitrom egy csipetnyi mentával – Somogyi Renáta, Bringatanya Fagyizó, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás Alapanyaggyártók, forgalmazók versenye: -Aranyérem: Ropogós pisztácia sorbet – Gácsi Zoltán (Goodwill Kft. – Nagytarcsa) -Ezüstérem: Yuzu-mangó-karamell – Kálmán Regina (m-Gel Hungary Kft. – Budapest) -Bronzérem: Cseresznyés brownie – Magyar Zoltán (König-Units Kft. – Üllő)

Horváth Gábor Miklós