Aktuális híreink

Magyarországon öt Európai Digitális Innovációs Központ indul a kkv-k és a közszféra digitális átállásának támogatására

2023. April 20. 15:58
Magyarországon öt Európai Digitális Innovációs Központ indul a kkv-k és a közszféra digitális átállásának támogatására
Az Európai Bizottság Digitális Európa Programjának keretében tagállami társfinanszírozással öt Európai Digitális Innovációs Központ (European Digital Innovation Hub - EDIH) kezdheti meg működését Magyarországon - közölte az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) az MTI-vel csütörtökön.
    Az Európa-szerte immár több mint 150 taggal rendelkező hálózat célja, hogy a kkv-k és a közszféra szervezeteit támogassa a digitális átállásban akár térítésmentesen is igénybe vehető képzéseken és tanácsadási szolgáltatásokon keresztül.
    A programban részt vevő öt központ az Agrár-, az Adat-, a Mesterséges Intelligencia, illetve a fintech-blockchain-kiberbiztonság témákat felölelő DigitalTech EDIH, és a nagy teljesítményű számítástechnika használatát ösztönző HPC-EDIH (High Performance Computing European Digital Innovation Hub) lesznek.
    Az EU 2030-ra kitűzött céljainak megfelelően többek között el szeretné érni, hogy a kkv-k 75 százaléka használja a felhőszolgáltatásokat, mesterséges intelligenciát, tudjon kezelni nagy adathalmazokat, vagy hogy a kkv-k több mint 90 százaléka használja intenzíven a digitális eszközöket, legalább alapszinten. Annak érdekében, hogy ezt a jelentős előrelépést támogassa, létrehozták az Európai Digitális Innovációs Központok hálózatát, amely a 2021 és 2027 közötti időszakban segíti elő a tagországok gazdaságainak és társadalmainak digitális fejlődését - írták.
    Az IVSZ szerint szükség is van erre a támogatásra: a DESI 2022-es adatai alapján Magyarország csupán 25. az EU vállalkozásait digitális integráltság szempontjából összevető rangsorban.
    A magyar kkv-k és a közszféra szervezetei a jövőben öt hazai EDIH-hez is fordulhatnak, ha versenyképességüket, hatékonyságukat, működésüket digitális megoldások alkalmazásával szeretnék fejleszteni, és ennek kapcsán tanácsot kérnének, vagy fejlesztenék vonatkozó kompetenciáikat.
    A magyar EDIH-ek a mesterséges intelligenciától az adatgazdaságon, az agrárdigitalizáción, a nagy teljesítményű számítógépen keresztül egészen a kiberbiztonságig a digitális technológiák egész sorában való könnyebb eligazodásban, azok megfelelő üzleti alkalmazásában segítik a hazai gazdaság gerincét alkotó kkv-kat és a közszféra szervezeteit - áll a közleményben. MTI