Aktuális híreink

Nagy Márton: a kormány célja a gazdaság védelme

2023. August 27. 17:55
A kormány célja az, hogy megvédje a beruházásalapú, exportorientált gazdaságot, igyekszik megvédeni a fogyasztókat a magas energiaárakkal szemben, kezeli a hitelpiac nehézségeit és serkenti a fogyasztást - hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szombaton a tihanyi Tranzit fesztiválon tartott előadásában.
Magyarországot az energiaárak drasztikus emelkedése a jelentős energiaimport miatt érzékenyen érintette - mutatott rá a miniszter.
    Mint mondta, sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofit-adó.
    Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad.
    Elmondta, hogy a fogyasztás egy év alatt 10 százalékkal esett vissza, kedvező azonban, hogy augusztusban már 16 százalék feletti reálbér-emelkedés várható.
    A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának esztendeje lesz - húzta alá.
    A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány legfontosabb céljai közé tartozik a munkahelyek védelme és a családok támogatása.     Az utóbbi években az energiacsapda, a kamatcsapda és a fogyasztási csapda elkerülését célzó intézkedések kerültek előtérbe. Ennek eredményeként mára az energiaárak konszolidálódtak - mutatott rá.
    Elmondta, hogy a lakosság egy hónap alatt 300 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt, és további 300 milliárd forintnyit kötvényalapokon keresztül.
    Nagy Márton szerint a következő időszak feladata a fogyasztás helyreállítása lesz, vagyis "a lakosságnak éreznie kell, hogy fogyaszthat".
    Az online árfigyelő rendszerről szólva elmondta, hogy annak inflációcsökkentő hatása van, hiszen a multicégek egyfajta árversenyt folytatnak általa egymással.
    Mindennek köszönhetően az év végére egyszámjegyű infláció várható. A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz az előrejelzések szerint - mondta.
    A külgazdasági kérdésekre áttérve Nagy Márton arról beszélt, hogy Magyarország hídszerepet játszik a német és a kínai tőke között. Úgy vélte, az országnak elsősorban az áruszállítás és a logisztika erősítése terén van feladata. MTI