Aktuális híreink

Németh László- Önfenntartó vállalkozások

2019. szeptember 03. 05:56
Németh László- Önfenntartó vállalkozások
A mikrocégek a termelés vagy a szolgáltatás területén akár önfoglalkoztatóként, vagy családi vállalkozás tagjaként dolgoznak. Érdekeit az IPOSZ képviseli, melynek elnöke Németh László, aki augusztus 20-án magas állami kitüntetést kapott, ami munkájának díjazás, de a vállalkozói szektor erkölcsi elismerését is jelenti. Németh László elmondta, hogy ezt a díjat a kollegákkal együtt érdemelték ki, melyre büszkék is. 
Fotó: Juhász Melinda
Az elmúlt években sikerült a köztudatba bevinni a mikro- és családi vállalkozások létét, bár gazdasági súlyuk a GDP-ben nem jelentős, azonban a foglalkoztatás terén nagyobb figyelmet érdemelne. A mikrovállalkozások főként a szolgáltatás területén dolgoznak, de egyre nagyobb a jelentőségük a beszállítói rétegben is.
Németh László, az IPOSZ elnöke a Kossuth Rádió Felfedező a gazdaságról című műsorában elmondta, hogy nagyon nagy szükség van a fejlődésre, sok olyan szakma van, ahol szükség lenne a digitalizációra. Például a cipészek már használják a lábszkennert, 3D-s nyomtatóval kinyomtatják a kaptafát, megtervezik a felsőrészt, és utána végzik el a kézi munkát. Ma már az építőipar területén is mindenhol jelen van a digitalizáció. A kisvállalkozások alulfinanszírozottak, a recesszió is őket sújtotta jobban, éppen ezért szükségük van a tőkére. A kormányzat a Garantiqát feltőkésítette, hogy a mikrovállalkozások még könnyebben jussanak hitelhez, a kamatmentes hitelek is segítik a vállalkozásokat, de szükség lenne vissza nem térítendő támogatásokra is. A Nemzeti Bank NHP hitele már megcélozza ezt a réteget, az IPOSZ elnöke eredményeket vár a programtól, és nagyon fontosnak látja a szakmunkás utánpótlás és a mesterképzés kérdését is. 
A Kossuth Rádió műsorát az alábbi linken (60 napig) lehet visszahallgatni 14:39:03 percre tekerve:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-08-30_14-34-00&enddate=2019-08-30_15-10-00&ch=mr1