Aktuális híreink

Palkovics: a gazdaság legyen magyar, zöld és high-tech

2020. January 17. 06:44
Palkovics: a gazdaság legyen magyar, zöld és high-tech
A gazdaság legyen magyar, zöld és high-tech - összegezte a kormány legfőbb gazdasági elképzeléseit az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetem (DE) gazdasági évindító partnertalálkozóján csütörtökön.
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadást tart a Debreceni Egyetem gazdasági évindító partnertalálkozóján az egyetemen 2020. január 16-án. A gazdaság legyen magyar, zöld és high tech - összegezte a kormány legfőbb gazdasági elképzeléseit az innovációs és technológiai miniszter beszédében.   MTI/Czeglédi Zsolt
Palkovics László kiemelte a magyar vállalkozások szerepének erősítését, a dolgozók kétharmadát foglalkoztató kis- és középvállalkozások (kkv-k) hatékonyságának növelését. Megemlítette, hogy 2010 óta jelentősen csökkent a kkv-k adóterhelése, és mintegy 45 százalékkal nőtt az exportképességük.
    Fejlődésük fontos gátjának nevezte a tárcavezető a kkv-k innovációs szintjét, amelynek növelését a magyar multi programmal, a modern mintaüzem programmal és a szabad vállalkozói zónában működő kkv-k fejlesztésével is támogatnak. Palkovics László szerint a magyar gazdaságstratégia fő iránya a high-tech háttér kialakítása. A magyar ipar által előállított hozzáadott értékben a high-tech szektor 70 százalékot képvisel - tette hozzá a miniszter.
    Beszélt a nemzeti digitalizációs stratégiáról és a magyar kutatás-fejlesztési rendszer kihívásairól. Kiemelte: létrejött a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, amely hamarosan megtartja első ülését. Megerősítették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalt, a K+F ráfordítások pedig 2020-tól 25 százalékkal emelkednek hazai költségvetési forrásból, mindettől a magyar gazdaság innovatív képességének növekedését várják.
    Palkovics László kitért arra, hogy 2014-ben megkezdődött a felsőoktatás átalakítása annak érdekében, hogy az intézmények válaszolni tudjanak a regionális környezeti igényekre, kihívásokra, aminek már látszanak az eredményei.
    "Az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításának a célja, hogy nemzetközileg versenyképes hazai tulajdonú vállalkozások jöjjenek létre, illetve fejlődjenek tovább" - hangoztatta.
    Palkovics László előadása végén egyedülállónak nevezte azt az innovatív környezetet, amelyet a Debreceni Egyetem alakított ki, és bejelentette, hogy 2021 elején átadják az egyetem új innovációs központját.
    Papp László, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) azt az együttműködést emelte ki, amely az elmúlt két évtizedben a város, az egyetem és a helyi gazdaság szereplői között kialakult, és kormányzati támogatással a garanciája annak, hogy a korábban elmaradott észak-alföldi régió Magyarország és az Európai Unió egyik legversenyképesebb régiója legyen.
    Szilvássy Zoltán, a DE rektora is az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, külön megemlítve, hogy egyre szorosabb a kapcsolat a Debreceni Egyetem és a Magyar Honvédség között, ami újabb innovatív megoldásokat eredményezhet.
    Bács Zoltán egyetemi kancellár a gazdasági évindítón 2020 legfontosabb teendői között a műszaki képzés, illetve a tudományos-innovációs park fejlesztését, valamint a betegellátás minőségi javítását, anyagi helyzetének stabilizálását jelölte meg.
Forrás:MTI