Aktuális híreink

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 29. Betlehemi jászol-kiállításon való részvételre

2022. October 26. 06:14
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a 29. Betlehemi jászol-kiállításon való részvételre
2022. december közepétől 2023. január 08-ig a tavalyi helyszínen: a budapesti Szent István Bazilika Lovagtermében lesz látható a Betlehemi Jászol-kiállítás anyaga.
A kiállításon való részvételre A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) - az IPOSZ-szal, a BKIK Kézműipari Tagozatával, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyei Turisztikai Irodával és a Ciszterci Egyházközösséggel együttműködve - tárgyalkotók számára hirdet nyílt pályázatot, amelyre hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek, beleértve az óvodai, iskolai közösségeket, egyaránt jelentkezhetnek. Pályázni természetes alapanyagok felhasználásával készült legfeljebb 3 alkotással lehet, amelyek „Betlehemet” jelenítenek meg, a jelenet szereplőit ábrázolják; a Betlehemezés népszokásait örökítik meg; vagy az „Adventi- Karácsonyi Ünnepkörhöz” kapcsolódnak (pl. kézműves karácsonyfadíszek, ünnepi terítékek, „Szent Családot” ábrázoló medálok, gyermekeknek készített karácsonyi ajándéktárgyak, stb.) A bibliai értelemben jelentéshordozó, a mának szóló betlehemi üzenetet megfogalmazó olyan alkotásokat is várunk, amelyek készítésénél az alkotó- vagy alkotóközösség a „ma emberének' szóló „Karácsonyi Titkot” megjeleníti az érdeklődő közönség előtt.

Pályázati határidők és feltételek Regisztrációs határidő: 2022. november 10.
Az erre szolgáló internetes felület elérhető honlapunkon (www.amka.hu) a pályázat menüpontban.
Az internettel nem rendelkezőktől telefonos bejelentkezést kérünk.
Nevezési határidő (a nevezési lap beküldésére és nevezési díj befizetésére): 2022. november 13.

•    Nevezési lap megküldése
A honlapunkról letölthető, kitöltött nevezési lapot e-mailben: Word-formátumban az amka@amka.hu címre kérjük megküldeni. Amennyiben az elektronikus formában nem megoldható, postán (IPOSZ, AMKA, Gál Anna, 1087 Budapest, Luther u. 4-6. címre) vagy személyesen kérjük a lapot a nevezési határidőig eljuttatni.
Nem szerkeszthető pdf-ben vagy képformátumban (.jpg, .bmp, stb.) küldött nevezési lapot nem tudunk elfogadni!
•    Nevezési díj befizetése
A nevezési díjat ugyancsak a nevezési határidőig az AMKA OTP-nél vezetett 11705008-20436209 sz. számlájára, lehetőleg OTP-fiókban kérjük befizetni vagy átutalni. (Csekk használatakor is ezt a számlaszámot kell feltüntetni!) A nevezési díj befizetése a pályázaton való részvétel feltétele, tehát függetlenül a pályamunka elbírálásának eredményétől, ezért akkor sem jár vissza, ha a zsűri döntése alapján az alkotás nem kerül kiállításra.
Nevezési díj:
•    egyéni jelentkezőknek:    4.500    Ft
•    az AMKA támogatóinak, ipartestületi és BKIK-tagoknak:    3.500    Ft
•    alkotóközösségeknek (közös pályamunkák esetében):    6.000    Ft
Az alkotások beadásának időpontjai: 2022. november 15. (kedd) és 16. (szerda) 08.00-14.00 óráig
A beadás helyszíne: Szent István Bazilika Lovagterem 1051 Budapest, Szent István tér 1. Az autóval érkezők jelezzék az autó típusát és rendszámát az amka@amka.hu oldalon.a bazilika felhajtóján történő rövid idejű parkolás engedélyezéséhez. A belépődíj elkerülése érdekében a z alkotások leadását megelőzően regisztrálni kell az alábbi linken: https://forms.gle/pA1pVJjPkJfWrjJG9.

A pályázatra beadott alkotások válogatása:
Az alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Keresztény Múzeum és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végzi, amely egyúttal javaslatot is készít a legjobb pályamunkák díjazására. A bírálóbizottság döntése ellen nem lehet fellebbezni. A kiállításra bekerülő alkotók/alkotóközösségek nevét közzétesszük a www.amka.hu weboldalon.
Elismerés, díjazás:
A kiállításra bekerülő alkotók a december 15-ére (csütörtökre) tervezett hivatalos ünnepélyes megnyitón elismerő oklevelet kapnak, a bírálóbizottság által kiemelt alkotások készítői pedig az oklevélen kívül különböző díjakat vehetnek át.
Alkotások visszaadása a kiállítás helyszínén történik: 2023. január 09-én (hétfőn) és 10-én (kedden) 08.00 -14.00 óráig
Az AMKA által szervezett idei két kiállítás anyagát az idén is összevont színes fotóalbumban örökítjük meg, amit a hivatalos ünnepélyes megnyitóra szeretnénk megjelentetni! A különleges karácsonyi ajándéknak is számító albumban minden nyári és betlehemi kiállító 1-1 alkotásának 1 tárgyfotója szerepelni fog.
A tájékoztatás az AMKA honlapjára (www.amka.hu) és a Facebook oldalára folyamatosan feltöltésre fognak kerülni, ill. Gál Annától kaphatóak (tel: 06-20/570-7085, e-mail: amka@amka.hu)