Aktuális híreink

TIM: kamarák is besegítenek az energiatámogatási program népszerűsítésébe

2022. October 11. 12:07
A területi kereskedelmi és iparkamarák közreműködését kérte a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) a feldolgozóipari kkv-k célzott támogatásának bemutatásában, a pályázat sikeres lebonyolítása érdekében - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

 
A közleményben hangsúlyozták, hogy a kormány idén összesen 100 milliárd forinttal segíti az energiaválság hatásainak leginkább kitett ágazat cégeinek talpon maradását. A program a rezsiterhek emelkedésének részleges átvállalásával, tartós mérséklésüket szolgáló energiahatékonysági beruházások ösztönzésével szolgálja a munkahelyek megtartását, az ellátásbiztonság erősítését.

    Kiemelték, az elhúzódó háború és az elhibázott brüsszeli szankciók okozta energiaválság komoly próbatétel elé állítják az európai cégeket. A kormány 2022-ben százmilliárd forintos keretösszeget biztosít a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatására. A programban az áram-, gáz- vagy távhőköltségek negyedik negyedéves növekményének felét vállalhatják át, vissza nem térítendő támogatást kínálnak az energiahatékonysági beruházásokhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére.
    A Technológiai és Ipari Minisztérium a fővárosi és megyei kereskedelmi és iparkamarák kiterjedt kapcsolatrendszerét is mozgósítaná a lehetőség helyi vállalkozókkal való megismertetésében, a kiíráshoz kapcsolódó információk eljuttatásában. A tárca megkeresésében együttműködésre kérte fel a kamarai elnököket a hírverésben és tájékoztatásban - írják a közleményben.
    A minisztérium a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség (NFFKÜ) Zrt. útján hirdette meg a programot, amely telefonos és e-mailes ügyfélszolgálatot biztosít az érdeklődők számára. Az NFFKÜ Zrt. vállalja, hogy egy rövid képzés keretében ismerteti a támogatás főbb szabályait, feltételeit a kamarák kijelölt munkatársaival, akik így hiteles információkkal láthatják el a hozzájuk fordulókat. A minisztérium a pályázati rendszer egyszerűbb használhatósága érdekében készülő útmutató véleményezésében is számít a kamarákra - tájékoztatott a TIM.
    Az első visszajelzések már be is érkeztek, a leggyorsabban reagáló szervezetek nyitottak a közös munkára a vállalkozások dolgának megkönnyítése érdekében. Az energiatámogatási programban való részvétel első, de nem egyetlen feltétele a sikeres regisztráció. E szakasz 2022. október 20-án indul a www.energiatamogatas2022.hu oldalon, ahol a teljes pályázati dokumentáció is elérhető - olvasható a TIM közleményében. MTI