Aktuális híreink

Varga Mihály: a kormány elkötelezett a vállalkozók fejlődésének segítése mellett

2019. December 09. 08:06
Varga Mihály: a kormány elkötelezett a vállalkozók fejlődésének segítése mellett
A kormány elkötelezett abban, hogy segítse a vállalkozások fejlődését - hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók napja rendezvényen.
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Vállalkozók napja rendezvényén a fővárosi Müpában 2019. december 6-án. MTI/Mónus Márton
Hozzátette: így érhető el, hogy folytatódjon a fejlődés, a magyar gazdaság növekedjen. Szükség van a közös munkára is, a kormány és a vállalkozói szféra folyamatos párbeszédére.
    Varga Mihály kiemelte, a magyar gazdaság évek óta jól teljesít, növekedési üteme az idén a harmadik negyedévben elérte az 5 százalékot, ezzel az uniós rangsorban az első helyen áll.
    Felidézte, hogy a nemzetközi szervezetek sorra javítják Magyarországra vonatkozó előrejelzésükét. Legutóbb az IMF az éves jelentésében szólt elismeréssel a magyar gazdaságpolitikáról, a dokumentumban kiemelték a növekedésbarát adópolitika eredményét, a bérfelzárkóztatást elősegítő, a munkanélküliséget visszaszorító, a gazdaság sérülékenységét csökkentő kormányzati intézkedéseket.
    A magyar gazdaság helyes irányát jelzi, hogy a folyamatosan csökkenő adók ellenére alacsony a költségvetés hiánya. Az adócsökkentések, családi adókedvezmények kiterjesztésének és a támogatások emelésének hatását ellensúlyozza a gazdasági növekedés, a munkába állók számának emelkedése, a keresetek növekedése, a gazdaság fehéredése - fejtette ki a pénzügyminiszter.
    Rámutatott arra, hogy a kis- és középvállalkozások jelentik a magyar gazdaság erősödésének legfontosabb bázisát. A kormány az elmúlt években számos eszközzel segítette a magyar vállalkozások fejlődését. Példaként említette az adócsökkentéseket, az adóadminisztráció egyszerűsítését, a pénzügyi források bővítését. Az elfogadott kkv-stratégiában szerepel az üzleti környezet fejlesztése, a tőkeforráshoz hozzáférés javítása, a tudás megszerzésének támogatása - tette hozzá.
    Varga Mihály felhívta a figyelmet arra, számolni kell azzal, hogy a világgazdaságban lassul a növekedés üteme, és a jövő év egyik legfontosabb kérdése, hogyan lehet az elért teljesítményt megvédeni. Ezt szem előtt tartva a kormány 2020 elején újabb gazdaságvédelmi akciótervről tárgyal majd.
    Tolnay Tibor, a VOSZ elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, a szövetség a 2019-es évet sikeresnek tekinti, a vállalkozók többsége gyarapodott. A kormányzattal közös munka eredményének nevezte a többi között, hogy kiterjesztették a legkisebb vállalkozások áfamentességét, és könnyítettek az adminisztráción.
    A munkaadói szövetség továbbra is fontosnak tartja a kkv-szektor adóinak csökkentését, a hatékonyabb közszféra kialakítását, a tudásintenzív gazdasági modellre való átállást - mondta Tolnay Tibor.
    Az ünnepségen a VOSZ és 19 Kárpát-medencei munkaadói szervezet aláírta a Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fórumának megalakulásáról szóló szerződést, amely értelmében hozzájárulnak a Kárpát-medencei gazdasági térség megteremtéséhez.
    A rendezvényen átadták a Vállalkozók Napja Magyar Gazdaságért Díjakat, továbbá a VOSZ Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díját és Az év vállalkozója díjakat.
Forrás:MTI