EU információk

Rövid hírek az európai foglalkoztatási és szociális ügyekről

Rövid hírek az európai foglalkoztatási és szociális ügyekről

Az SMEunited a KKV-kat képviselő európai ernyőszervezet. Az SMEunited elismert európai szociális partner, és közvetlenül részt vesz az európai ágazatközi szociális párbeszédben. A DigiSoc projektben társult partnerként ahhoz nyújtunk technikai segítséget, hogy hozzájáruljunk a kkv-k nemzeti szintű szociális partnerszervezetei kapacitásának növeléséhez, ami lehetővé teheti számukra hogy sokkal hatékonyabban kapcsolódjanak be a társadalmi párbeszédbe. A jól működő társadalmi párbeszéd a sikeres szociális piacgazdaság, valamint a fenntartható foglalkoztatás- és szociálpolitika legjobb megfelelő szintű kialakításának fő eszköze. Ez a havi hírlevél átfogó áttekintést nyújt az EU-szintű szociális párbeszédről és annak főbb eredményeiről, valamint a foglalkoztatási és szociális politikák legrelevánsabb témáinak aktualitásairól és azok nyomon követéséről, és lehetővé teszi e témák jobb megértését és bevonását. 

 

Az EU kétoldalú szociális párbeszéde 


Tárgyalások a távmunkáról és a lekapcsolódás jogáról – április 19-én tervezet-előkészítő csoport és április 20-án plenáris ülés 
Az SMEunited továbbra is aktív tagja a többi európai szociális partnerrel közösen a „távmunkáról és a lekapcsolódás jogáról” szóló tárgyalásoknak. Az SMEunited április 19-én részt vett a tervezet-előkészítő csoportban, majd 20-án egy plenáris ülésen egyeztettek az elért eredményekről.
 
Ha többet szeretne tudni a folyamatban lévő tárgyalásokról, forduljon bizalommal a SMEunited Social Affairs csapatához.

 

Az EU háromoldalú szociális párbeszéde 


Európai Szociális Alap+ Bizottsági ülés - április 20 
Az SMEunited részt vett az ESZA+ Bizottság brüsszeli ülésén, amely számos, a kkv-k számára releváns témára összpontosított. Megkezdődtek a viták a május 9-én hivatalosan is induló szakmai készségek európai évéről. Az SMEunited emlékeztetett prioritásaira, hogy foglalkozni kell a kkv-k munkaerő- és képzettségi hiányának kezelésével. Ezt követően az Európai Bizottság számos kezdeményezést terjesztett elő, például „Az EU hosszú távú versenyképessége: "Tekintsünk 2023-on túlra” című közleményt és az ukrán menekültek ideiglenes védelmi irányelvének egy évét értékelő közleményt.. Az SMEunited kiemelte az ukrán menekültek számára nyelvtanfolyamok biztosításának szükségességét, mivel munkaerő-piaci beilleszkedésüket gyakran hátráltatja, hogy nem beszélik a befogadó ország nyelvét. Végül a Számvevőszék két jelentést terjesztett elő: egyrészt az EU Kohéziós Alapjaiban fennálló összeférhetetlenségről, valamint a Kohéziós politika és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön keresztüli uniós finanszírozás felülvizsgálatáról készült jelentést. 

 

 

EU foglalkoztatás- & szociálpolitika 

Utazás Strasbourgba és találkozók európai parlamenti képviselőkkel – április 17/18 
Az SMEunited csapata Strasbourgba utazott, hogy részt vegyen az Európai Parlament plenáris ülésén. Ez alkalomból a szociális ügyekkel foglalkozó csapat találkozott Dragos Pislaru európai parlamenti képviselővel, a Foglalkoztatási Bizottság elnökével, hogy megvitassák vele a szociális párbeszédet és az aktuális folyamatban lévő ügyeket, mint például a gyakornokok megerősített keretrendszerét. Találkoztak Stelios Kympouropoulos európai parlamenti képviselővel is, hogy megvitassák vele a szociális párbeszédről szóló uniós parlamenti állásfoglalást, illetve az azbesztre, ólomra és diizocianátokra vonatkozó jogalkotási javaslatokat, valamint a szakmai gyakornokok helyzetét. 

 

SMEunited elnökének, Petri Salminen úrnak a brüsszeli találkozói – április 19/20 
Az SMEunited elnöke, Salminen úr a befektetések biztonságára szólított fel az energia területén, és Simson energiaügyi biztossal folytatott eszmecseréjében támogatásáról biztosította a villamosenergia-piaci terv felülvizsgálatára irányuló javaslatot. Olvassa el a teljes cikket  itt
Vestager ügyvezető alelnök, valamint Salminen úr, az SMEunited elnöke és Willems főtitkár asszony közötti véleménycsere témái a következők voltak: a Platform2Business rendelettel, az adattörvényt részletező ágazati jogszabályokkal, a digitális készségekkel és a kkv-k segélycsomagjával kapcsolatos munka folytatása. Olvassa el a teljes cikket  itt.  
Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnök az SMEunited elnökével, Petri Salminennel és Véronique Willems főtitkárral folytatott megbeszélésen kiemelte, hogy az Európai Bizottság a kkv-k fejlődését akarja, és intenzíven dolgozik a jelentéstételi követelmények egyszerűsítésén, egy ambiciózus kkv segélycsomagon és az uniós szintű szociális párbeszéd megerősítésén. Olvassa el a teljes cikket  itt.A minimálbérről szóló szakértői csoport 3. ülése - április 27
Az SMEunited részt vett a megfelelő minimálbérről szóló irányelv átültetésével foglalkozó bizottsági szakértői csoport harmadik ülésén. Ezen a találkozón az irányelv 5. cikkére (A megfelelő törvényes minimálbér megállapítására vonatkozó eljárások), 6. cikkére (Eltérések és levonások) és 7. cikkére (A szociális partnerek bevonása a törvényes minimálbérek megállapításába és frissítésébe) összpontosítottak. Az SMEunited kifejezte annak fontosságát, hogy a kkv-k megtarthassák az eltérések és levonások lehetőségét. Ezenkívül az SMEunited kiemelte a szociális partnerek időbeni és hatékony bevonásának szükségességét, mint a törvényes minimálbér meghatározásának kulcselemét. A szociális partnerek bevonása a minimálbér megfelelő szintjének meghatározásába és emelésébe Európa-szerte kell, hogy érvényesüljön. A szociális partnerek szisztematikus bevonása a törvényes minimálbér megállapításába biztosítja, hogy a folyamatban részt vevő munkaadók és szakszervezetek képviselői teljes mértékben elfogadják a tárgyalások eredményeit.